ONU: Record de 120 de milioane de persoane strămutate forţat în întreaga lume

  • Populaţia strămutată în lume a ajuns să fie echivalentă cu cea a Japoniei.
  • Un număr uluitor de 120 de milioane de persoane sunt strămutate cu forţa din cauza războiului, a violenţei şi a persecuţiilor.
Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului ONU: Record de 120 de milioane de persoane strămutate forţat în întreaga lume

ONU: Record de 120 de milioane de persoane strămutate forţat în întreaga lume

Agenţia ONU pentru refugiaţi UNHCR a declarat că strămutarea forţată la nivel mondial a doborât din nou recordurile, conflictele din locuri precum Gaza, Sudan şi Myanmar forţând şi mai multe persoane să îşi părăsească locuinţele.

Populaţia strămutată la nivel mondial este acum echivalentă cu cea a Japoniei, a subliniat aceasta într-o declaraţie.

„Conflictele rămân un factor foarte, foarte mare de deplasare în masă", a declarat presei şeful ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, conform AFP.

La sfârşitul anului trecut, 117,3 milioane de persoane au fost strămutate, a precizat UNHCR într-un raport.Iar până la sfârşitul lunii aprilie, numărul acestora a crescut şi mai mult, estimându-se că 120 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în condiţii de strămutare.

Numărul este în creştere de la 110 milioane în urmă cu un an şi a crescut timp de 12 ani consecutivi - aproape triplându-se din 2012, pe fondul unei combinaţii de crize noi şi al eşecului de a le rezolva pe cele de lungă durată, a declarat UNHCR.

Numărul, dublu faţă de acum opt ani

Grandi a declarat pentru AFP că a fost şocat de cifra ridicată a deplasărilor atunci când a preluat postul în urmă cu opt ani.

De atunci, "a crescut de mai mult de două ori", a spus el, descriind acest lucru ca fiind „o acuzaţie teribilă la adresa stării lumii".

Grandi a subliniat o creştere palpabilă a crizelor şi a evidenţiat, de asemenea, modul în care schimbările climatice influenţează mişcarea populaţiei şi generează conflicte.

Anul trecut, UNHCR a declarat 43 de situaţii de urgenţă în 29 de ţări - de peste patru ori mai mult decât în urmă cu doar câţiva ani, a declarat el.

Pare că există puţine speranţe de a schimba această tendinţă.

„Cu excepţia cazului în care nu se produce o schimbare în geopolitica internaţională, din păcate, văd că această cifră continuă să crească", a spus el.

Dintre cele 117,3 milioane de persoane mutate la sfârşitul anului 2023, 68,3 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul propriei ţări, se arată în raportul de joi.

Între timp, numărul refugiaţilor şi al altor persoane care au nevoie de protecţie internaţională a urcat la 43,4 milioane.

„Marea majoritate a refugiaţilor sunt găzduiţi în ţări învecinate cu propria lor ţară, 75% dintre ei locuind în ţări cu venituri mici şi medii care, împreună, produc mai puţin de 20% din venitul mondial", a precizat organizaţia.

Războaiele din mai multe locuri au contribuit la creşterea numărului de refugiaţi

Războiul civil din Sudan a fost un factor cheie care a dus la creşterea numărului de refugiaţi. De când a izbucnit în aprilie 2023 între generali rivali, războiul a strămutat alte peste 9 milioane de persoane, lăsând aproape 11 milioane de sudanezi dezrădăcinaţi la sfârşitul anului 2023.

În Republica Democrată Congo şi Myanmar, alte milioane de persoane au fost, de asemenea, strămutate intern anul trecut din cauza luptelor violente.

Iar în Fâşia Gaza, ONU estimează că 1,7 milioane de persoane - 75 la sută din populaţie - au fost strămutate de războiul declanşat în urmă cu opt luni de atacul din 7 octombrie al Hamas în interiorul Israelului.

În ceea ce priveşte războiul care face ravagii în Ucraina de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, ONU a estimat că aproximativ 750.000 de persoane au devenit noi strămutaţi în interiorul ţării anul trecut, cu un total de 3,7 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării înregistrate până la sfârşitul anului 2023.

Numărul de refugiaţi şi solicitanţi de azil ucraineni a crescut cu peste 275.000, ajungând la şase milioane.

Siria rămâne cea mai mare criză de strămutare din lume, cu 13,8 milioane de persoane strămutate cu forţa în interiorul şi în afara ţării, a precizat UNHCR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici