Operatorii de telefonie mobilă testează ideea lansării unor abonamente cu voce şi SMS-uri nelimitate

De la planurile tarifare din anii '90, care includeau doar câteva minute sau SMS-uri către numere din reţea, până la ofertele actuale cu sute sau chiar mii de minute de apeluri şi SMS-uri, operatorii locali de telefonie mobilă fac paşi din ce în ce mai hotărâţi spre un nou model: abonamentele cu voce şi SMS-uri nelimitate spre orice destinaţie naţională, în care diferenţa o vor face viteza şi volumul de date incluse.

611 afișări
Imaginea articolului Operatorii de telefonie mobilă testează ideea lansării unor abonamente cu voce şi SMS-uri nelimitate

Operatorii de telefonie mobilă testează ideea lansării unor abonamente cu voce şi SMS-uri nelimitate (Imagine: Shutterstock)

Operatorii locali de telefonie mobilă au început să testeze ideea de a lansa o nouă gamă de abonamente - care să includă apeluri şi SMS-uri nelimitate către orice reţea naţională, mutare prin care companiile urmăresc să-şi protejeze pe cât posibil veniturile şi marjele de profit, apărându-se în acelaşi timp şi de ameninţarea unor rivali online precum Skype sau WhatsApp, care le oferă clienţilor alternative de comunicare la tradiţionalele SMS-uri şi apeluri de voce.

Ce au făcut până acum operatorii locali de telefonie mobilă?

Semnele de pregătire ale acestei tranziţii au apă­rut în luna iulie a acestui an, când Cosmote - numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă - lansa primul abonament de acest tip de pe piaţă, cu apeluri nelimitate spre orice destinaţie. Patru luni mai târziu şi Orange, liderul pieţei telecom, a anunţat o serie de schimbări în oferta de abonamente în care cuvântul cheie a fost "nelimitat" - însă doar pentru anumite servicii. Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, nu a făcut momentan paşi vizibili în această direcţie, însă la nivelul grupului există o asemenea strategie care la un moment dat ar putea fi aplicată şi în România. RCS&RDS, cel mai mic jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, nu are un abonament de telefonie mobilă de acest tip, însă operatorul susţine că în viitor piaţa va migra către acest tip de planuri tarifare, în care accesul nelimitat la voce şi SMS-uri va fi oferit în schimbul unei sume fixe.

Ce abonamente cu resurse nelimitate au lansat până acum operatorii şi ce planuri au anunţat?

Cosmote a lansat în iulie primul abonament de pe piaţa locală de telefonie mobilă care include apeluri nelimitate către orice reţea naţională de comunicaţii - fixă sau mobilă - la un tarif de 31 de euro pe lună (TVA inclusă). "Planul tarifar No Limit le oferă clienţilor comunicare de voce nelimitată (minute naţionale şi internaţionale în zona 1, minute în reţea, minute pentru apel video şi minute către reţeaua Romtelecom), comunicare prin mesaje nelimitată (SMS-uri şi MMS-uri în reţea) şi 500 MB trafic de date. No Limit este disponibil la 31 euro (TVA inclusă) pentru clien­ţii rezidenţiali, atât cei noi, cât şi cei existenţi eligibili pentru reînnoirea de contract, pentru o perioadă contractuală de 12 luni, până la 9 august 2012", precizau oficialii Cosmote la acea dată.

Citeşte mai multe despre posibilitatea lansării unor abonamente cu voce şi SMS-uri nelimitate pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici