Oprescu: Am discutat cu Ponta despre RADET şi e hotărât să meargă cu ce a început

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că miercuri s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta pentru a discuta situaţia RADET, iar premierul este hotărât să-şi menţină poziţia, respectiv să transforme RADET în societate comercială.

1082 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Am discutat cu Ponta despre RADET şi e hotărât să meargă cu ce a început

Sorin Oprescu (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

Primarul Sorin Oprescu a precizat că premierul Victor Ponta a afirmat că "este hotărât să meargă cu ce a început" în privinţa RADET, dar, până la apariţia actelor normative, ELCEN şi RADET ar trebui să-şi rezolve fiecare problemele.

"RADET se va transforma în societate comercială, dar înainte de asta ne interesează să putem repara zonele cu risc mare de avarie. Ne facem socotelile ca să putem plăti în continuare jumătate din subvenţie. Dorinţa este să nu mărim preţul gigacaloriei", a spus Sorin Oprescu.

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, şi ELCEN, care aparţine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, anul trecut, transformarea RADET în societate comercială pentru fuzionarea cu ELCEN.

Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, declara, în iunie, că bucureştenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă, din cauza stării în care se află reţelele termice, vechi de peste 30 de ani, şi a faptului că Primăria Capitalei nu a alocat nici în 2015 fonduri suficiente pentru investiţii în sistem.

Potrivit şefului CA al RADET, cea mai mare problemă a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a încheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt către ELCEN. Regia a înregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei.

Începând cu anul 2014, Electrocentrale Bucureşti a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toate încasările regiei revin creditorului.

În prezent, RADET Bucureşti practică tarifele aprobate în anul 2011, în timp ce furnizorii de energie termică, apă, gaze naturale, etc. au majorat anual preţurile, se arată în planul de adminstrare al regiei. Preţul local de furnizare a energiei termice consumatorilor casnici în municipiul Bucureşti este, în continuare, de 137 lei/Gcal fără TVA, pre-aprobat în anul 2011, când preţul energiei termice cumpărate de la Electrocentrale Bucureşti era de 151,42 lei/Gcal. În anul 2015 preţul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucureşti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o creştere de 22,88 %) şi de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o creştere de 43,11 %).

RADET a cerut, pe 21 martie 2014, la Primăria Municipiului Bucuresti, majorarea preţurilor şi tarifelor practicate, însă solicitarea a fost respinsă.

Sorin Oprescu declara, pe 30 iunie, că el nu va fi de acord cu scumpirea gigacaloriei şi a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că "în mod parşiv" măreşte preţurile fără o bază reală.

RADET Bucureşti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici