Oprescu: Am găsit probleme în spitale, analizăm posibilitatea de a angaja pompieri proprii

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, sâmbătă, că la controalele începute în spitalele municipalităţii au fost găsite probleme la detectoarele de fum şi la sistemele de alarmare, precizând că vrea să analizeze posibilitatea angajării propriilor pompieri pentru cele 21 de unităţi sanitare.

126 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Am găsit probleme în spitale, analizăm posibilitatea de a angaja pompieri proprii

Oprescu: Am găsit probleme în spitale, analizăm posibilitatea de a angaja pompieri proprii (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Evaluăm posibilitatea de a angaja noi (Primăria Capitalei, n.r.) pompieri. De asemenea, vrem organizarea unui program de pregătire a personalului pentru situaţii de urgenţă şi evaluarea psihologică a angajaţilor", a spus Sorin Oprescu.

Edilul şef al Capitalei a precizat că, după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a început un control în cele 21 de spitale, la şase dintre acestea verificarea fiind încheiată. El a precizat că acest control va continua şi în celelalte spitale, în zilele următoare.

Cu ocazia controlului în cele şase spitale au fost găsite mai multe probleme, atât la detectoarele de fum, cât şi la sistemele de alarmare.

Oprescu a precizat că există unităţi sanitare în care funcţionează detectorul de fum, dar există probleme la sistemul de alarmare. De asemenea, o problemă regăsită în toate unităţile verificate vizează deficitul de personal.

"Spre exemplu, la Spitalul Malaxa există detector de fum, în schimb nu funcţionează sistemul de alarmare, tot aici există un deficit de personal de 50 la sută. De asemenea, la Spitalul «Sfântul Luca» nu există detector de fum, iar la Filantropia, deşi există ambele sisteme, nu toate funcţionează. Spitalul «Carol Davila» nu are autorizaţie ISU", a mai spus Oprescu, citând câteva dintre problemele întâlnite în unităţile sanitare controlate.

În acest context, Oprescu a spus că intenţionează să analizeze posibilitatea angajării propriilor pompieri în unităţile sanitare preluate.

De asemenea, primarul general al Capitalei a adăugat că le-a cerut directorilor de spitale ca în termen de 30 de zile să facă o analiză tehnică a tuturor instalaţiilor electrice, de gaz, de alimentare cu apă şi de aer condiţionat.

Oprescu a mai spus că în perioada următoare va solicita o expertizare a tuturor clădirilor, cât şi analiza şi controlul inspecţiilor intraspitaliceşti.

Sorin Oprescu a subliniat că fiecare spital trebuie să aibă un regulament de funcţionare, în care fiecare angajat să-şi cunoască şi să respecte atribuţiile ce îi revin.

Edilul şef a arătat că va aloca opt milioane de euro petru reabilitarea spitalelor municipalităţii şi a ţinut să precizeze că Primăria Capitalei are în subordine şi alte instituţii în afara spitalelor şi că va cere tuturor responsabililor să aplice măsurile care se impun pentru a evita o situaţie de genul celei de la Maternitatea Giuleşti, menţionând printre acestea unităţile de învăţământ.

O comisie de verificare tehnică formată la nivelul Primăriei Capitalei, la solicitarea primarului Sorin Oprescu, a început, joi, controalele în spitalele administrate de municipalitate, în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti în care cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt în stare gravă. Comisia va verifica starea instalaţiilor electrice, de gaze, apă, oxigen, precum şi sistemele de pază şi protecţie antiincendiu.

Joi şi vineri au fost făcute controale la spitalele "Malaxa", "Sfântul Luca", "Filantropia" "Sfânta Maria" şi "Carol Davila".

De asemenea, tot din dispoziţia lui Sorin Oprescu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Marius Savu, a început un audit privind investiţiile şi reparaţiile de la spitalele din administrarea Primăriei Capitalei.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici