Oprescu: Bicicliştii vor avea acces în parcuri

Primarul Sorin Oprescu a declarat că bucureştenii vor avea acces cu bicicletele şi rolele în parcuri, marcarea pistelor urmând să înceapă în Parcul Tineretului, şi vor putea călca pe iarbă, adăugând că cei care distrug spaţiile amenajate vor plăti amenzi de 30 de ori mai mari decât în prezent.

18 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Bicicliştii vor avea acces în parcuri

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Edilul şef a prezentat, duminică, într-o conferinţă de presă sisţinută în Grădina Zoologică, modificările şi completările aduse Hotărârii CGMB numărul 10 din 2001, privind normele de protecţie a spaţiilor verzi din Capitală.

Sorin Oprescu a spus că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Mediului, au fost aduse modificări acestei hotărâri, în principal în cazul prevederilor care ţin de spaţiile verzi, de autorizaţiile emise pentru tăierea copacilor uscaţi.

"Am schimbat în primul rând ideea de a călca pe iarbă. Asta nu înseamnă că ai voie să calci pe flori, pe ronduri. Acolo unde avem posibilitatea, să lăsăm oamenii să stea pe iarbă. În toate ţările de largă respiraţie democratică pentru asta sunt spaţiile verzi, să le putem folosi împreună", a subliniat primarul Capitalei.

El a mai spus că o altă modificare adusă este cea privind permisiunea de a circula în parc cu bicicletele şi rolele. "Să se poată circula acolo unde putem marca, în parcurile mari, aerisite", a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a menţionat că se va începe marcarea în Parcul Tineretului, în prezent fiind în faza de licitaţie pentru marcare.

Oprescu a spus că vor fi amenajate şi locuri de parcare, fiind curăţate aleile de maşinile vechi, pe care "nu le-a luat nimeni de 140 de ani", în principal cele din zonele Amurgului şi Calea Rahovei.

Ediul şef a subliniat faptul că pentru protejarea spaţiilor verzi au fost mărite şi amenzile, de până la 30 de ori, proporţional cu faptele.

"Am considerat că era prea mică suma cu care erau amendaţi cei care rupeau florile, distrugeau mobilierul din parcuri, cei care se urcau pe statui şi le-am mărit de aproape 30 de ori, ca să simtă", precizat Oprescu.

Potrivit lui Oprescu, poliţiştii comunitari vor avea dreptul de a da sancţiuni şi vor păzi parcurile ca acestea să nu fie distruse.

Totodată, schimbările aduse hotărârii vizează şi aspecte care ţin de plantarea de arbori. Astfel, cine scoate un copac, trebuie să planteze în schimb cinci arbori, iar pentru zonele prevăzute în Planul Urbanistic General, zece arbori.

Primarul Capitalei a mai spus că vor fi amenajate în continuare ştrandurile iar de-a lungul Dâmboviţei se încearcă crearea unui spaţiu de recreere, unde bucureştenii să poată să facă plajă.

El a afirmat că o să dispară şi toate construcţiile ilegale, chiar dacă unii "forţează nota şi sfidează autorităţile", mergând cu lucrările mai departe deşi au fost amendaţi, iar Corpul de control le-a oprit construcţi.

"Nu cred că mai au mult timp să o facă, eu am posibilităţi multe. Am găsit înţelegere şi la procurorul general", a spus Oprescu.

Întrebat de Pădurea Băneasa, Oprescu a precizat că spaţiul a fost intabulat, fiind spaţiul Primăriei. El a spus că această zonă va fi "periată un pic", astfel încât să fie un loc unde părinţii şi copii să îşi poată petrece o zi.

Legat de proiectul Parcului Zoologic, Oprescu a spus că acesta rămâne valabil, iar "spre liniştea dezvoltatorilor imobiliari", Grădina Zoogică va rămâne unde este.

În prezent, accesul cu biciclete este interzis în mai multe parcuri din Capitală. Această măsură a fost luată în baza a două hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 1994 şi 2001, care interzic călcatul pe iarbă şi accesul cu bicicletele în parcuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici