Oprescu: Spitalul Colentina va fi, în cel mult trei ani, un AKH al Capitalei

Spitalul Colentina va deveni, în cel mult trei ani, un AKH al Capitalei, după ce va fi construită noua clădire cu şapte etaje, legată de cel mai mare centru de cercetare medicală din România, care va fi deschis în iulie, a declarat, luni, primarul general Sorin Oprescu.

1875 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Spitalul Colentina va fi, în cel mult trei ani, un AKH al Capitalei

Oprescu: Spitalul Colentina va fi, în cel mult trei ani, un AKH al Capitalei (Imagine: Shutterstock)

Referirea la unul dintre cele mai moderne spitale ale lumii (Allgemeines Krankenhaus - AKH - din Viena) a fost făcută cu prilejul unei vizite la noul centrul de cercetare medicală din Spitalul Colentina, care va fi funcţional datorită unei investiţii de 23 milioane de euro din fonduri europene, cu o contribuţie a municipalităţii de o treime din sumă.

Centrul de cercetare medicală aplicată la pacient de la Spital Colentina, cel mai mare de acest fel din România, este deja dotat cu aparatură necesară atât pentru studiile clinice, cât şi pentru diagnosticarea pacienţilor.

Astfel, centrul are peste 300 de echipamente şi dispozitive medicale, cu un cost de aproximativ 9,8 milioane de euro. Aparatura medicală achiziţionată va fi destinată mai multor specialităţi medicale: dermatologie, neurologie, anatomie patologică, cardiologie, alergologie, gastroeneterologie, recuperare medicală, ortopedie, imunologie şi reumatologie.

Pentru dotarea centrului au fost achiziţionate 37 de aparate de electrocardiografie, 36 de aparate pentru investigaţii alergologice, opt ecografe şi aparate de imagistică, 14 echipamente de imagistică cu rezonanţă magnetică şi de tomografie, 18 aparate de endoscopie şi endochirurgie, 10 aparate pentru onco-dermatologie, 55 de echipamente pentru pregătire probe histopatologie şi citopatologie şi 16 echipamente pentru recuperarea neuromotorie.

Managerul de proiect al centrului este conf. dr. George-Sorin Tiplică.

Lipit de centrul de cercetare va fi construit un nou spital cu şapte etaje, clincile existente urmând să fie utilizate ca departamente pentru recuperare sau spaţii de cazare. "Noul spital va fi legat de centrul de cercetare medicală, devenind o unitate medicală tip AKH. De fapt, eu aş vrea ca noul spital Colentina să devină al doilea spital improtant de urgenţă pentru partea de est şi sud a Capitalei", a mai spus Oprescu.

Toate secţiile din spitalul care va funcţiona în clădirea cu şapte etaje vor avea câte un compartiment separat de cercetare medicală aplicată. "Compartimentele vor fi unice în ţară, deoarece dispun de o dotare specială. Printre cele mai importante echipamente medicale achiziţionate se numără microscop electronic, PET CT şi SPECT, pentru depistarea unor suferinţe oncologice sau neruologice, angiograf cu toate softurile cardio, un laborator complet de electrofiziologie, dar şi un ecograf cardio ultraferformant. Cu astfel de echipamente, bolnavii nu vor mai fi plimbaţi de la un spital la altul. Orice bolnav din reţeaua municipalităţii va putea beneficia de un diagnostic de precizie în centrul de cercetare medicală Colentina", a adăugat edilul.

Oprescu a mai spus că i s-a reproşat nerespectarea promisiunii de a construi un spital universitar. "Când promiteam un spital universitar, nu şitam că primesc (în administrare - n.r.) 19 spitale. După patru ani, am adus la standarde europene majoritatea spitalelor preluate de la Ministerul Sănătăţii", a explicat Oprescu.

Spitalul Clinic Colentina are, în prezent, nouă clinici universitare, de Medicină Internă, Chirurgie, Ortopedie, Dermatologie, Neurologie şi Medicina Muncii.

Din cei 1.152 de angajaţi, 975 reprezintă personalul medical şi 41 de persoane angrenate în cercetare-dezvoltare.

"Nu există nicio investigaţie care se face într-o clinică de top din Europa pe care să nu o putem face în Spitalul Colentina. Problema va fi legată de resursa umană, cum vom putea capacita medici. Am vorbit cu medici din ţară şi din Capitală, pe care trebuie să îi motivăm. Orice supraspecialist are nevoie de infrastructură, de alţi supraspecialişti cu care să lucreze", a declarat managerul Spitalului Colentina, dr. Bogdan Andreescu.

Potrivit lui Andreescu, spitalul va trebui să dezvolte în continuare programe care să susţină parte din costurile unor investigaţii foarte scumpe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici