Oradea: Prelevare de plămâni în premieră la Spitalul Oradea

O echipă de specialişti a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, printre acestea numărându-se, în premieră, plămâni, care au fost transportaţi în Germania, pentru că în România nu se face transplant pulmonar.

270 afișări
Imaginea articolului Oradea: Prelevare de plămâni în premieră la Spitalul Oradea

Oradea: Prelevare de plămâni în premieră la Spitalul Oradea

Coordonatorul judeţean din Bihor al Programului Naţional de Transplant, Carmen Pantiş, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că specialiştii au mai prelevat corneea, ficatul şi ţesuturi osoase, care au fost trimise la Bucureşti.

"La Spitalul Judeţean Oradea a avut loc o prelevare de organe de la un donator în moarte cerebrală în vârstă de 57 de ani, fiind recoltate mai multe organe: ficat, cornee, ţesuturi osoase, trimise la Bucureşti, dar şi plămâni, care este o premieră pentru unitatea noastră. Există un contract de colaborare între Agenţia Naţională de Transplant şi Fundaţia Eurotransplant prin care România poate trimite plămâni în centre europene care fac transplant pulmonar. Plămânii donatorului erau în stare bună, deşi acesta era fumător, şi au fost trimişi unei clinici de lângă Hamburg. Prelevarea plămânilor a durat patru ore”, a spus Pantiş.

Potrivit acesteia, întreaga intervenţie de prelevare a organelor a durat, în total, opt ore, sperând să se salveze cel puţin cinci vieţi.

Plămânii au fost trimişi în Gemania întrucât în România nu se face transplant pulmonar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici