Ministrul Sănătăţii: Îi vom sancţiona pe cei care nu raportează lipsa stocurilor de medicamente

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a declarat că va schimba ordinul pentru achiziţionarea medicamentelor pe procedură de nevoi speciale şi vrea sancţionarea celor care nu raportează lipsa anumitor stocuri de medicamente, mergând până la ridicarea autorizaţiilor.

677 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Îi vom sancţiona pe cei care nu raportează lipsa stocurilor de medicamente

Ministrul Sănătăţii: Îi vom sancţiona pe cei care nu raportează lipsa stocurilor de medicamente (Imagine: Adrian Piclisan/ Mediafax Foto)

"Începând cu data de întâi (martie - n.r.) funcţionează mecanismul de raportare a stocurilor, prin STS, la care foarte mulţi (producători - n.r.) care încă nu au aderat, dar am să îi oblig pentru că vreau să aplic sancţiuni pentru cei care nu raportează mergând până la ridicarea autorizaţiilor. Pe piaţă, sunt medicamente contrafăcute şi din zona asta de medicamente decontate ajung medicamente în zona de export paralel şi asta este foarte grav pentru că medicamentele sunt plătite de două ori. Am avut o discuţie cu STS-ul şi cu ANM-ul şi vom monitoriza medicamentul din momentul în care intră în ţară, până la farmacie, până la pacient", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii va schimba ordinul pentru achiziţionarea medicamentelor pe procedură de nevoi speciale pentru a asigura, spune el, continuitatea medicamentului pe piaţa de la noi din ţară.

"Ceea ce pot să spun şi să promit pacienţilor este faptul că Ministerul Sănătăţii va aduce toate medicamentele care sunt semnalate de către comisiile de specialitate ca fiind necesare a fi aduse pe procedură specială, indiferent ce eforturi, indiferent ce demersuri vor fi necesare pentru aceste lucruri. Nu pot să vă spun un termen datorită faptului că nu ştiu ce bombă găsesc în spatele legislaţiei. Medicamentele le voi aduce pe procedură de nevoi speciale, însă procedura de nevoi speciale va fi setatată în aşa fel încât să existe continuitate. Deci, nu vreau să aduc medicamente ca să rezolv o probelemă de imagine astăzi. Vreau să asigur continuitatea şi acesta este motivul pentru care echipa de la ANM şi cea de la Unifarm au luat legătura cu firmele producătoare româneşti care, culmea, produc aceste medicamente pentru export, însă nu şi le-au înregistrat în ţară din cauza unor probleme tehnic sau din cauza preţului", a explicat Florian Bodog.

Florian Bodog a vorbit şi despre găsirea unei soluţii pentru criza medicamentelor oncologice.

"Pentru fiecare medicament, există o soluţie personalizată. Pentru o parte dintre ele există producători români care le produc doar pentru export şi ANMDM şi Unifarm au avut deja discuţii cu una dintre aceste firme care produce oncologice pentru export şi vor face un set de medicamente şi pentru noi. Vor fi achizţionate pe nevoie speciale de Unifarm. În acelaşi timp, medicamentele pentru copiii cu leucemie, pentru că asta este una dintre problemele care mi-au fost semnalate ieri, este aceeaşi procedură de nevoie speciale. Însă am avut surpriza să constat că fosta conducere a ministerului, în decembrie, a schimbat ordinul de nevoie speciale şi a prevăzut că preţul nu poate depăşi cel mai mic preţ din coşul de 12 ţări. Acest lucru este absolut imposibil de realizat pentru că dacă eu găsesc medicamentul într-o ţară în care nu plăteşte clawback, firma nu are niciun interes să mi-l aducă sub preţul respectiv mai ales, că există un mecanism de raportare european la preţurile cele mai mici din Europa şi atunci, le perturb comerţul în ţări precum Germania, unde au mult mai mult vad comercial şi cantităţi mult mai mari şi nu au niciun interes să le aducă în România", a adăugat ministrul Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici