Ordinul privind detalierea pe judeţe a numărului de paturi din spitale, aprobat de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat ordinul privind detalierea pe judeţe a numărului total de paturi din unităţile sanitare publice şi private, pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti din fonduri publice.

1005 afișări
Imaginea articolului Ordinul privind detalierea pe judeţe a numărului de paturi din spitale, aprobat de ministrul Sănătăţii

Ordinul privind detalierea pe judeţe a numărului de paturi din spitale, aprobat de ministrul Sănătăţii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit Ordinului 232/21.03.2011, pentru anul 2011 au fost aprobate pentru contractare, 129.524 de paturi în spitalele publice şi private faţă de 136.515 de paturi în 2010, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Ministerul Sănătăţii a luat în calcul, la elaborarea Planului Naţional de Paturi, numărul şi procentul bolnavilor care se tratează în fiecare judeţ, în regim de spitalizare continuă, defalcat pe numărul de pacienţi care au domiciliul în judeţul respectiv, şi pacienţi proveniţi din alte judeţe.

De asemenea, s-a ţinut cont de numărul populaţiei din judeţ, dar şi de ponderea de dezvoltare pentru judeţele cu facultate sau universitate de medicină.

"Pentru calcularea numărului de paturi am utilizat reguli identice, ţinând cont de obiceiurile şi drepturile pacienţilor de a alege liber şi neîngrădit medicul sau unitatea în care doreşte să fie tratat", a declarat Cseke Attila, citat în comunicatul MS.

În urma aplicării Planului Naţional de Paturi, în 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti, numărul de paturi contractate este în scădere faţă de 2010. În judeţe precum Cluj sau Constanţa modificările sunt nesemnificative, iar în altele ca de exemplu, Iaşi, Braşov, Timiş, Dolj, Mureş, Vrancea, Suceava, Tulcea, Galaţi, Neamţ, Arad există uşoare creşteri, potrivit MS.

"Prin aplicarea, în fiecare an, a unui număr de paturi aprobate pentru contractare vom asigura şi o predictibilitate în sistem. Atât casele de asigurări de sănătate, cât şi managementul unităţilor sanitare vor cunoaşte, din timp direcţia de dezvoltare a sistemului", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Guvernul a decis desfiinţarea a peste 11.500 paturi din sectorul sanitar, în intervalul 2011-2013, operaţiune prin care România să atingă în următorii trei ani media europeană de 5,61 paturi la mia de locuitori. Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private, se va face anual, până la data de 30 septembrie, prin Ordin de ministru.

Potrivit datelor prezentate de către ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, numărul paturilor pentru care este asigurată finanţarea va fi redus de la 134.760 la 129.524 în 2011, la 125.639 paturi în 2012 şi la 123.127 paturi în 2013.

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie, document obţinut şi prezentat de MEDIAFAX, relevă că Executivul s-a angajat să reducă în 2011 numărul de paturi din spitale la 129.500, în două etape, până la sfârşitul fiecărui semestru al acestui an.

"Vom începe să implementăm strategia de raţionalizare a spitalelor, cu obiectivul de a reduce numărul paturilor de spital finanţate, la 133.000 până la sfârşitul lunii iunie 2011 şi la 129.500 până la sfârşitul lunii decembrie 2011", sunt angajamentele asumate de Guvern în document.

În vara anului trecut, Guvernul a decis, în urma înţelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi în spitale şi a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale în administrarea autorităţilor locale.

Planul naţional de paturi, prezentat în luna decembrie în dezbatere publică, stabileşte că pentru anul 2011 numărul total de paturi aprobat pentru contractare va fi de 129.524, reprezentând 6,02 paturi la mia de locuitori.

Numărul de paturi din spitale va scădea treptat în următorii ani, astfel că în 2012 va ajunge la 125.639, iar în 2013 va fi de 123.127.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici