Ordonanţa privind paşapoartele biometrice merge înainte (Video)

Ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice rămâne încă aplicabilă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea mai multor ONG privind suspendarea efectelor acestui act normativ.

222 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind paşapoartele biometrice merge înainte (Video)

Ordonanţa privind paşapoartele biometrice merge înainte (Imagine: Mediafax Foto)

Mai multe ONG, între care "Dreptate şi Adevăr", "Civic Media", Asociaţia pentru apărarea libertăţilor publice, precum şi un avocat au susţinut, în urmă cu o săptămână, în faţa magistraţilor, că ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice încalcă drepturi din Constituţia României, precum cel la viaţă privată şi dreptul la religie.

Constestatorii ordonanţei au mai susţinut că Guvernul nu a anunţat public acest act normativ pe care nici nu l-a supus dezbaterii opiniei publice, cu intenţia ca prin această hotărâre să îndeplinească cerinţele UE fără să ţină cont de opinia publică românească.

Un alt avocat a arătat că "introducerea unor cipuri pe paşapoarte afectează dreptul la religie, deoarece transformă un nume dat de la Dumnezeu într-un număr". Avocatul a mai arătat că acest fapt este "un semnal de alarmă" pentru că urmăreşte răpirea libertăţii umane prin măsuri de urmărire şi control.

În aceeaşi zi, înainte de începerea procesului, mai multe persoane au protestat, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, cu privire la actul normativ. Protestatarii aveau icoane şi bannere pe care au scris mesaje precum "Jos dictatura cipului", "Respectaţi Constituţia, refuz cipul", "Lăsaţi-ne s-alegem, nu vrem cip", "Refuz semnul fiarei 666".

De asemenea, ei au împărţit fluturaşi în care arătau că bisericile ortodoxe din Grecia şi Serbia s-au opus implementării paşapoartelor biometrice. Printre protestatari s-a numărat şi un preot de la Sihăstria Rarău care a declarat că alţi 21 de preoţi din acest lăcaş religios sunt împotriva paşapoartelor biometrice.

Deputaţii din comisia pentru apărare au avizat favorabil, marţea trecută, ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice, deputatul PSD Georgian Pop fiind împotrivă, pe motiv că datele personale de pe cipul pe care îl conţin pot fi modificate de hackeri.

Video Ştirileprotv.ro

Citeşte şi:

Rugăciuni şi previziuni fataliste, la procesul privind paşapoartele biometriceâ

Paşapoartele biometrice, avizate de comisia de apărare din Cameră

Protest al mai multor ONG-uri faţă de introducerea de cip-uri în acte

Paşaport electronic din 2009

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici