Păcuraru: Ajutoarele de urgenţă acordate sinistraţilor au crescut de 12 ori în patru ani

Numărul ajutoarelor de urgenţă acordate persoanelor sinistrate în 2008 a crescut de aproape de 12 ori, comparativ cu anul 2004, de la aproape 1.800, la peste 21.000, a declarat joi pentru MEDIAFAX, ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru.

17 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Ajutoarele de urgenţă acordate sinistraţilor au crescut de 12 ori în patru ani

Păcuraru: Ajutoarele de urgenţă acordate sinistraţilor au crescut de 12 ori în patru ani (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit ministrului, în perioada 2004-2008 au fost acordate peste 65.000 de ajutoare de urgenţă.

"Dacă în 2004 au fost acordate 1.789 de ajutoare de urgenţă, în anul 2008 au fost acordate deja peste 21.000 de ajutoare. Numărul ajutoarelor acordate a crescut din 2004 până acum de 11,73 de ori", a precizat ministrul Muncii.

Demnitarul a explicat că ajutoarele de urgenţă acordate în baza legii 416/2001 nu sunt pentru refacerea locuinţelor, ci se acordă familiilor sau persoanelor afectate de inundaţii pentru nevoi sociale şi personale (medicamente, îmbrăcăminte).

Ajutoarele pentru refacerea locuinţei nu se acordă prin Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, ci prin ministerele de profil, respectiv Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.

Paul Păcuraru a declarat că, de la an la an, numărul ajutoarelor de urgenţă acordate creşte constant, la fel şi valoarea acestora. Astfel, valoarea ajutoarelor de urgenţă acordate în ultimii patru ani a fost de 35.688.000 lei.

Totodată, demnitarul a adăugat că valoarea ajutorului a crescut de trei ori, de la circa 400 lei, în 2004, la 1.300 lei, în prezent.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să acorde fonduri de urgenţă pentru populaţia din zonele afectate de inundaţii şi pentru refacerea infrastructurii.

Astfel, persoanele afectate de inundaţiile din judeţele Maramureş, Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău vor primi ajutoare financiare de minimum 300 de lei, iar pentru familiile în cadrul cărora au fost înregistrate decese în urma calamităţilor meteorologice vor fi alocate câte 5.000 de lei.

Suma va fi suplimentată cu 800 de lei în cazul familiilor şi persoanelor singure ale căror case au fost distruse în totalitate de inundaţii, cu 500 de lei pentru locuinţe afectate în proporţie de peste 50% şi cu 300 de lei pentru case afectate în proporţie de până la 50%.

Ajutoarele financiare vor fi acordate pe bază de anchete sociale.

Fonduri totale de 4,8 milioane lei au fost alocate pentru achiziţionarea de alimente destinate sinistraţilor din judeţele Maramureş, Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Bacău, iar o sumă de 50 milioane lei va fi acordată din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru refacerea infrastructurii inundate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici