Păcuraru: Creşterea salariului minim peste 500 de lei ar produce dificultăţi bugetului consolidat

Ministrul Muncii, paul Păcuraru, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Galaţi, că creşterea salariului minim pe economie peste 500 de lei ar produce dificultăţi bugetului consolidat, în vreme ce nivelul propus de sindicate, respectiv 550 de lei, este inacceptabil.

2 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Creşterea salariului minim peste 500 de lei ar produce dificultăţi bugetului consolidat

Păcuraru: Creşterea salariului minim peste 500 de lei ar produce dificultăţi bugetului consolidat

Ministrul Muncii este decis să menţină actuala ofertă şi luni, când se va prezenta la concilierea cu confederaţiile sindicale şi cele patronale, respectiv 500 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem în vedere păstrarea ofertei guvernamentale de 500 de lei pentru că oferta guvernamentală însemană o creştere cu 28% în condiţiile în care productivitatea muncii a crescut cu 10% în 2007, iar inflaţia este de şase procente. Peste 500 de lei se intră în dificultăţi în ceea ce priveşte bugetul consolidat şi există riscul ca cheltuielile de personal să devină factor de inflamare a inflaţiei, ceea ce Guvernul nu-şi poate permite în momentul de faţă", a spus Păcuraru.

Întrebat ce va face dacă sindicatele nu vor fi de acord cu nivelul propus, ministrul a răspuns că se bazează pe modul în care îşi va argumenta oferta, subliniind că nivelul propus de sindicalişti este inacceptabil.

"Cred că sindicatele vor accepta, în cele din urmă, argumentele creşterii salariului minim la 500 de lei. 550 pe an este inacceptabil", a mai spus Păcuraru.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au cerut, marţi după-amiază, premierului Tăriceanu o întâlnire de urgenţă pentru a rediscuta despre salariul minim pe economie în 2008 şi bugetul pentru anul următor, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicaliştii se vor întâlni din 5 decembrie cu partidele politice parlamentare pentru a lua în discuţie aceleaşi probleme, iar în ziua în care începe în Parlament discutarea bugetului, reprezentanţii sindicaliştilor vor picheta sediul Legislativului, a mai spus Bogdan Hossu.

Cele cinci confederaţii sindicale vor hotărî, marţi, care sunt acţiunile de protest la care vor recurge, nefiind de acord cu bugetul de stat pe 2008 şi cu salariul minim propus de Guvern.

În opinia sindicaliştilor, proiectul de buget pentru anul viitor îi va obliga pe salariaţi să suporte o creştere a fiscalităţii individuale, coroborată cu pierderea unor drepturi pentru care au cotizat ani de zile, în timp ce nivelul scăzut de salarizare va încuraja în continuare accentuarea migraţiei forţei de muncă.

Sindicaliştii Cartel Alfa se arată indignaţi şi de propunerea Guvernului privind salariul minim pe economie. Acesta oferă doar 500 de lei, deşi în 2005 se angajase în faţa Parlamentului că va stabili, pentru 2008, un nivel al salariului minim de 654 de lei, respectiv 40 la sută din salariul mediu pe economie.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, marţi, la Satu Mare, că va reîncepe, săptămâna viitoare, negocierile cu sindicatele şi patronatele pentru salariul minim, liberalul recunoscând că "suma de 500 de lei nu aduce fericirea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici