Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri

Fostul ministru al Muncii Paul Păcuraru a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că în contextul în care criza economică, politică şi instituţională va continua, numărul şomerilor ar putea ajunge în 2010 la aproximativ un milion, "ceea ce ar fi enorm".

21 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri

Păcuraru: Estimez că în 2010 vom ajunge la circa un milion de şomeri (Imagine: Mediafax Foto)

Paul Păcuraru a spus că dacă ritmul de creştere a ratei şomajului de 0,3 puncte procentuale înregistrat în ultimele luni se va păstra, la sfârşitul anului rata şomajului va fi de aproximativ opt la sută, ceea ce înseamnă că vor fi circa 750.000 de şomeri.

Fostul ministru a precizat că cifra reală a şomajului este mult mai mare decât cea înregistrată oficial.

"Şomajul oficial nu este acelaşi cu şomajul real. Aproximativ 50 la sută din populaţia României este în zona rurală şi, chiar dacă ar vrea să muncească, nu are unde, iar mulţi dintre ei nici măcar nu sunt înregistraţi în evidenţele şomajului", a declarat Păcuraru.

El a mai spus că agravarea situaţiei financiare a făcut ca aproximativ un milion de familii să fie într-o situaţie extrem de precară, iar bugetul asigurărilor de şomaj nu a fost proiectat pentru o astfel de situaţie, admiţând că previziunile specialiştilor au fost depăşite.

Paul Păcuraru consideră că numărul şomerilor din 2010 va fi între 800.000 şi 1.000.000, putând ajunge la un milion dacă va continua actuala criză economică, politică şi instituţională.

Fostul ministru al Muncii a afirmat că programul de ocupare şi formare profesională este "complet nerealizat" şi a precizat că planul pentru 2009 prevedea pregătirea profesională a 42.000 de persoane, până în prezent doar 25.000 beneficiind de astfel de servicii.

În opinia lui Păcuraru, măsurile active de pe piaţa muncii sunt "deficitare", iar tabloul pieţei muncii este extrem de sumbru, cu impact negativ la adresa populaţiei.

Întrebat ce măsuri ar lua pentru remedierea situaţiei dacă ar fi ministru al Muncii, Paul Păcuraru a precizat că ar urmări stimularea angajatorilor astfel încât aceştia să nu mai facă disponibilizări individuale sau colective.

"Acest lucru nu se întâmplă în acest moment şi au loc disponibilizări pe capete", a afirmat Păcuraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici