Păcuraru: Facilităţile acordate în pachetul de serviciu nu se impozitează

Ministrul Muncii Paul Păcuraru a declarat, miercuri, că dacă angajatorul acordă salariatului maşină, casă, telefon în pachetul de serviciu, acestea nu se impozitează, dar dacă le dă cu caracter personal, este obligat, conform Codului Fiscal, să le includă în baza de contribuţii de asigurări sociale.

3 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Facilităţile acordate în pachetul de serviciu nu se impozitează

Păcuraru: Facilităţile acordate în pachetul de serviciu nu se impozitează

"A fost greşit interpretată de către presă povestea cu chiriile, cu salarii, cu maşinile de serviciu şi cu telefoanele mobile. Dacă angajatorul acordă angajatului maşină de serviciu, telefon, o casă cu chirie de serviciu, acestea nu se impozitează. Se impozitează doar dacă din alte fonduri decât cele salariale angajatorul le susţine cu caracter personal", a declarat ministrul Muncii.

"Aceste situaţii sunt supuse contribuţiei de asigurări sociale. Angajatorul dacă dă aceste facilităţi în pachetul pe care-l oferă - maşină, telefon sau chirie pe casă - de serviciu, nu sunt supuse contribuţiilor. Dacă le dă cu caracter personal, atunci e obligat, conform Codului Fiscal să le includă în baza de contribuţii de asigurări sociale", a explicat Păcuraru.

Demnitarul a arătat că problema lărgirii bazei de impozitare a fost introdusă prin Legea 250/ 2007 de modificare a Legii 19, pentru majorarea pensiilor şi că o dată cu majorarea pensiilor, în textul legii au fost votate şi articolele legate de extinderea bazei de impozitare, în aşa fel încât să fie asigurate veniturile necesare majorării.

"Toate veniturile cu caracter salarial care nu se suportă din fondul de salarii, sunt şi ele supuse contribuţiei de asigurări sociale. Ordonanţa a modificat baza de impozitare în sensul că la fondul de salarii clasic, la sporurile care erau supuse contribuţiei, s-au adăugat toate celelalte venituri care până acum nu erau impozitate - prime, stimulente, sporuri sau orice venit cu caracter salarial care nu era până atunci impozitat. Asta a făcut ca la nivelul casei de pensii, odată cu aplicarea acestui act normativ, să se creeze resursele financiare necesare plăţii majorării pensiilor", a precizat Păcuraru.

El a arătat că ordinul ministerial nu este nimic altceva decât "explicarea cuvânt cu cuvânt a ordonanţei".

Ministerul Muncii a precizat, miercuri, că, la solicitarea agenţilor economici, a fost emis, în 8 februarie, un ordin ministerial care explică doar noţiunea de "venit brut realizat" din textul OUG 91 din 26 septembrie 2007 privind modificarea şi completarea actelor normative din domeniul protecţiei sociale.

Iniţial, ordonanţa a fost aprobată de Guvern în 26 septembrie 2007, prevederile actului normativ urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008.

În urma solicitărilor agenţilor economici de a se explica sintagma "venit brut realizat", ministrul Muncii a emis un alt ordin, prin care explică acest termen.

În consecinţă, ministrul Păcuraru a emis Ordinul din data de 8 februarie, prin care explică la ce se referă venitul brut realizat, şi care nu aduce nicio modificare prevederilor legale deja existente. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 14 februarie 2008.

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a explicat, miercuri, că până la apariţia Legii 250/2007 pentru modificarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, baza de calcul a contribuţiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile şi adaosurile, în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă.

Potrivit MMFES, odată cu apariţia Legii 250/2007 s-au produs anumite modificări în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, care au condus la încălcarea principiului contributivităţii potrivit căruia "contribuţia de asigurări sociale datorată de angajatori reprezintă diferenţa dintre nivelul cotelor de contribuţii de asigurări sociale stabilite diferenţiat, în funcţie de condiţiile de muncă, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale".

"Pentru eliminarea acestei neconcordanţe provocate de actul normativ mai sus amintit a fost promovată Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2007 prin care a fost clarificată sintagma «venit brut realizat lunar», precum şi baza de calcul a contribuţiei angajatorului ca fiind suma veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici