Păcuraru: Mărirea pensiilor din grupele I şi II ar costa 800 de milioane de euro

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, duminică, la Galaţi, că pentru mărirea pensiilor celor care au lucrat în condiţii deosebit de grele şi au fost încadraţi în grupa I şi a II-a de muncă ar fi necesare 800 de milioane de euro.

34 afișări
Imaginea articolului Păcuraru: Mărirea pensiilor din grupele I şi II ar costa 800 de milioane de euro

Păcuraru: Mărirea pensiilor din grupele I şi II ar costa 800 de milioane de euro

În conferinţa de presă care a urmat unei întâlniri cu reprezentanţii pensionarilor, ministrul Muncii a declarat că, pentru a acorda o majorare de 45% celor care au fost încadraţi în grupa I de muncă şi de 25% celor din grupa a II-a, efortul bugetar estimat fiind de 800 de milioane de euro.

"Întâlnirea de azi a pus o problemă nouă: pentru prima dată de când există grupe de muncă, pentru anii prestaţi în condiţii speciale, să se beneficieze de compensaţii financiare.  În luna aprilie, împreună cu Casa de Pensii, şi eu am fost iniţiatorul unui proiect de Lege care să convertească în bani perioada lucrată în grupa I şi grupa a II-a", a declarat Paul Păcuraru.

"Există o simulare care s-a făcut pe 0,45 pentru grupa I (majorare de 45%, n.r.) şi 0,25 pentru grupa a II-a (majorare de 25%, n.r.). Această simulare a condus, conform analizei făcute de Casa de Pensii, la un efort bugetar anual de 800 de milioane de euro", a declarat Paul Păcuraru.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS), Mariana Câmpeanu, a explicat pensionarilor că Legea 19, care a fost construită şi cu ajutorul PSD-ului, este o lege europeană, care nu mai prevede grupe de muncă, pentru că în Europa se consideră că lupta trebuie dată pentru obţinerea unor condiţii normale de lucru şi nu pentru a da nişte drepturi la pensii unor oamen care lucrează în condiţii îngrozitoare, se îmbolnăvesc şi de multe ori nu reuşesc să beneficieze de acele drepturi.

"Înainte de a da acel 37% care nu ne favorizează pe noi, pensionarii săraci, ăla cu 15 milioane mai ia 7 milioane ceea ce nu suntem de acord, iar ăla cu 3 milioane mai ia 2-300 de mii. Primul în doi-trei ani se duce la 30 de milioane iar celălalt rămâne la 5 milioane, cu toate că a lucrat în condiţii deosebit de grele, cum ar fi la CFR sau furnale. Nu este echitabil. Să acorde grupa I şi a II-a de muncă, să se facă întâi un echilibru, apoi să acorde 37% (majorarea punctului de pensie, n.r.)", a cerut liderul Alianţei Pensionarilor din Galaţi, Mircea Cristea.

La întâlnirea cu ministrul Muncii au participat reprezentanţi ai pensionarilor din Cluj, Baia Mare, Piteşti, Brăila, Suceava şi Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici