Pană: Sistemul de urmărire a lemnului din pădure în depozit, implementat în 120 de zile

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană a declarat, joi, că sistemul prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile.

605 afișări
Imaginea articolului Pană: Sistemul de urmărire a lemnului din pădure în depozit, implementat în 120 de zile

Pană: Sistemul de urmărire a lemnului din pădure în depozit, implementat în 120 de zile (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.

Joi, ministrul Doina Pană a explicat că implementarea acesteia va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.

Ea a explicat că există, încă din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Discutând cu cei care au conceput şi administrează sistemul, Pană a ajuns la concluzia că există posibilitatea extinderii lui, astfel încât înregistrarea drumului lemnului din pădure şi până la beneficiarul final să se facă în timp real şi tot drumul să fie monitorizat.

Pentru aceasta, va trebui ca toţi agenţii economici să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic. În momentul în care transportul pleacă din pădure, şoferul trebuie să acceseze SUMAL prin smartphone şi să introducă nişte date. Automat SUMAL-ul generează un cod unic care trebuie înscris în avizul de însoţire, cod care indică ora, minutul şi secunda în care s-a făcut accesarea sistemului informatic, a explicat Pană.

Dacă nu există semnal în momentul accesării SUMAL-ului, atunci este generat un cod offline care trebuie trecut în aviz, iar când transportul intră din pădure într-o zonă cu semnal va fi primit şi codul unic, care trebuie de asemenea scris în aviz.

Dacă pe traseu, o maşină cu lemne este oprită şi nu are trecut codul unic sau codul offline dacă încă nu a ajuns în zonă de semnal sau ambele, marfa respectivă se confiscă, a arătat Pană.

Chiar dacă un transport un este verificat, şi în momentul predării mărfii la depozit trebuie accesat sistemul astfel încât lemnul tăiat ilegal să nu poată fi primit. Cei de la depozit nu pot spune că au verificat datele transportului de lemn fără să o facă, pentru că rămâne o amprenta intrării în sistem, a mai spus Pană.

Ministrul a precizat că, pentru a propune acest sistem, adoptat joi prin HG, s-a consultat cu reprezentanţii inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânătoare (ITRSV), Romsilva, proprietarilor şi administratorilor de păduri, firmelor care exploatează lemn şi ai Ministerului de Interne.

"Spre surpriza mea, plăcută, toţi au acceptat această formă. Deci nu numai declarativ sunt împotriva tăierilor ilegale, ci sunt chiar de foarte bune intenţii", a declarat ministrul.

Ea a mai explicat că, pentru implementarea acestui sistem, este nevoie de alte imprimante, motiv pentru care a discutat cu Imprimeria Naţională, iar acestea trebuie să fie securizate şi personalizate, pentru că au fost şi situaţii în care cineva declara că şi-a pierdut formularele pentru avizele de însoţire a mărfii, pe care le vindea altcuiva şi îşi procura altele.

În plus, trebuie instruiţie toţi cei care vor accesa sistemul, de la şefi de ocoale, la cumpărătorii lemnului, incluzând poliţişti şi jandarmi care vor fi implicaţi în controale.

Astfel, în primele 10 - 15 zile de la publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi instruiţi toţi cei implicaţi, urmând o lună în care proiectul va fi implementat de probă în trei judeţe (Argeş, Sibiu, Alba). După aceea, în proiect vor intra alte trei judeţe, iar în următoarea lună, alte trei, ulterior fiind prevăzută o perioadă de ajustare în caz că sunt probleme în sistem, de 10 - 15 zile.

Hotărârea de Guvern este prevăzută aşadar a intra în vigoare în 120 de zile.

Pană a mai precizat că a fost nevoie de "o investiţie minoră" pentru ca sistemul SUMAL să permită această înregistrare în timp real.

Ea a mai spus că agenţii economici au informat-o că pe fiecare îl costă 150 de euro implementarea sistemului, adică atât cât costă un arbore la maturitate tăiat ilegal.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană declara, într-un interviu acordat MEDIAFAX la sfârşitul lunii martie, că este foarte aproape de lansarea unui sistem pentru combaterea furtului de lemn, care să limiteze cât mai mult factorul uman şi posibilitatea corupţiei în gestionarea acestei probleme. Ea a comparat acest sistem cu sistemul radar care împiedică poliţistul să "se preteze la o înţelegere", pentru că rămâne înregistrată viteza cu care circula şoferul oprit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici