Parchet, despre modificările la Codul de procedură penală: 33 de articole de lege au elemente de neconstituţionalitate

Ministerul Public anunţă, luni, că a finalizat analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală şi a identificat 33 de articole de lege care prezintă elemente de neconstituţionalitate, prevederile respective referindu-se, printre altele, la prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare.

710 afișări
Imaginea articolului Parchet, despre modificările la Codul de procedură penală: 33 de articole de lege au elemente de neconstituţionalitate

Parchet, despre modificările la Codul de procedură penală: 33 de articole de lege au elemente de neconstituţionalitate

"La nivelul Ministerului Public a fost finalizată analiza modificărilor aduse Codului de procedură penală, inclusiv prin consultarea unităţilor de parchet şi a structurilor specializate, fiind identificate 33 de articole de lege care prezintă elemente de neconstituţionalitate. Articolele de lege criticate se referă la aspecte esenţiale ale procesului penal, respectiv: prezumţia de nevinovăţie; caracterul echitabil şi termenul rezonabil al procesului penal; dreptul la apărare; drepturile persoanei vătămate; drepturile inculpatului; efectuarea unei anchete efective", transmite Ministerul Public, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Principalele observaţii ale instituţiei conduse de Augustin Lazăr au în vedere încălcarea standardelor privind calitatea legilor referitoare la claritate, coerenţă şi predictibilitate, nerespectarea exigenţelor în materie de redactare legislativă consacrate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, afectarea principiilor securităţii juridice şi a încrederii legitime în dispoziţiile legii prin lipsa de rigurozitate a unor texte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici