Parlamentarii vor înfiinţarea unor ateliere de ucenicie pe lângă centrele de plasament

Mai mulţi deputaţi PSD au depus în Parlament un proiect de lege care prevede înfiinţarea unor Ateliere sau Centre de Ucenicie care să funcţioneze pe lângă casele de copii sau centrele de plasament, unde copii să înveţe o meserie.

427 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii vor înfiinţarea unor ateliere de ucenicie pe lângă centrele de plasament

Parlamentarii vor înfiinţarea unor ateliere de ucenicie pe lângă centrele de plasament

”Actuala legislaţie nu prevede măsuri sociale de integrare a copiilor din centrele de plasament, care la vârsta majoratului pur şi simplu sunt lăsaţi pe stradă, la voia întâmplării. (...) Înfiinţarea unor Ateliere sau Centre de Ucenicie, care să funcţioneze pe lângă centrele de plasament este o măsură care poate ajuta aceşti tineri aflaţi în pragul excluderii din centrele de plasament să înveţe o meserie tradiţională, o meserie pe care să o practice după excluderea din centrul de plasament. În acest fel tinerii vor fi atraşi să identifice potenţiale surse de venit bazate pe practicarea meseriei învăţate, putând să îşi construiască propria viaţă în care să se simtă confortabil”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul legislativ.

Conform iniţiatorilor, proiectul de lege are ca scop în principal educarea şi integrarea tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani în Casa de copii sau Centrul de plasament, în societatea şi susţinera acestora pentru a-şi asigura  o sursă de venit prin încadrarea într-o unitate economică sau prin înfiinţarea unei societăţi comerciale, prin asigurarea unor facilităţi fiscale pentru aceştia, în situaţia în care îşi deschid propria afacere, sau pentru angajatorii lor, în situaţia în care sunt încadraţi după terminarea cursurilor.

Potrivit proiectului de Lege, în atelierele sau centrele de ucenicie înfiinţate pe lângă casele de copii sau centrele de plasament copiii cu vârste între 16 şi 18 ani vor învăţa şi practica diverse meserii, cu preponderenţă tradiţionale.

Coordonarea activităţilor de învăţare şi practicare a meseriilor va fi făcută de persoane specializate în respectiva meserie, angajate pe postul de ”coordonator curs”, posesori de diplome de absolvire a unor şcoli de maiştri sau cursuri de pregătire, care să demonstreze că au practicat meseria respectivă timp de cel puţin 10 ani.

Bunurile şi produsele obţinute în urma desfăşurării activităţilor practice pot fi vândute, iar banii folosiţi vor reprezenta sursă de autofinanţare a proiectului.

După absolvire, vor primi o diplomă sau certificat de calificare, în meseria respectivă. Aceasta le va da dreptul de a profesa în acea meserie, fără să mai fie nevoie să dea examene la alte intituţii. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici