Parlamentul a adoptat o lege care elimină protecţia de proprietate pentru desenele şi modelele componentelor vizibile ale autovehiculelor

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege de modificare a unei ordonaţe care prevede eliminarea protecţiei de proprietate acordată pentru desenele şi modelele ale părţilor de schimb vizibile ale autovehiculelor.

142 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a adoptat o lege care elimină protecţia de proprietate pentru desenele şi modelele componentelor vizibile ale autovehiculelor

Parlamentul a adoptat o lege care elimină protecţia de proprietate asupra desenelor şi modelelor componentelor vizibile ale maşinilor

"Protecţia acordată desenelor şi modelelor nu este valabilă în cazul unui desen sau model încorporat sau aplicat unui produs de schimb vizibil, care constituie parte componentă a unui vehicul rutier şi care este utilizat exclusiv pentru repararea vehiculelor de către operatori autorizaţi, în scopul redării aspectului iniţial al acestora", se arată în textul actului normativ.

Printre componentele vizibile ale autovehiculului se numără elementele de caroserie, farurile, oglinzile, barele de protecţie etc.

Prevederea nu se aplică în cazul în care produsul de schimb vizibil este introdus pe piaţă în alt scop decât acela de a fi utilizat pentru repararea vehiculelor de către operatori autorizaţi.

De asemenea, actul normativ prevede că eliminarea dreptului de proprietate asupra componentelor de caroserie se aplică numai în condiţia în care beneficiarii primesc de la operatorul autorizat informaţiile corespunzătoare cu privire la originea produsului utilizat pentru reparare, astfel încât aceştia să accepte sub semnătură, în deplină cunoştinţă de cauză, dintre produsele concurente oferite de operatorul respectiv pentru reparaţii.

Modificările se aplică doar produselor de schimb introduse pe piaţă după momentul în care marca şi tipul vehiculului respectiv este introdus pe piaţă de către titularul dreptului privind desenul sau modelul ori cu acordul acestuia.

Întrucât Camera Deputaţilor este forul decizional, proiectul de lege a fost trimis la Preşedinţie pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici