Paşcani: Autorităţile se tem de o nouă viitură pe Siret, în cursul nopţii

Autorităţile se tem că o a doua viitură pe râul Siret ar putea lovi municipiul Paşcani în cursul nopţii de duminică, după ce prima viitură a trecut fără a produce pagube, digul ridicat din saci cu nisip făcând faţă apelor.

296 afișări
Imaginea articolului Paşcani: Autorităţile se tem de o nouă viitură pe Siret, în cursul nopţii

Paşcani: Autorităţile se tem de o nouă viitură pe Siret, în cursul nopţii (Imagine: Mediafax Foto)

"O nouă viitură este aşteptată în această seară (n.r. - duminică seară) pe Siret în dreptul Paşcaniului. Problema cea mare este dacă digul ridicat acolo se sparge, pentru că într-o astfel de situaţie pagubele ar fi importante", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Adăscăliţei.

După ce localnicii din Lunca Paşcani au fost evacuaţi, în cursul după-amiezii de duminică, cei care locuiesc în zona Gării şi pe Esplanadă au început să ia măsuri împotriva eventualelor inundaţii.

Toate magazinele din zonă au fost închise, patronii punând în dreptul uşilor saci cu nisip pentru ca apa să nu le inunde spaţiile comerciale.

"Dacă apa doar va trece peste dig nu vor fi probleme decât izolat, însă dacă digul din saci cu nisip va fi spart de forţa apelor atunci va fi prăpăd", a declarat patronul unui magazin din zona Esplanadă.

De asemenea, există temeri că apa ar putea inunda şi Gara din Paşcani, un nod feroviar important care asigură legătura între sudul ţării şi Iaşi, respectiv Suceava.

"Oamenii sunt în aşteptare, dar există teama că s-ar putea produce un adevărat dezastru, dacă digul va ceda", a declarat Mihai C., localnic din Paşcani.

Podul de peste râul Siret a fost închis de autorităţi, iar legătura din Iaşi şi Paşcani se face pe căi ocolitoare, întrucât DN 28A a fost închis. Astfel, circulaţia a fost deviată pe ruta DN2 Moţca - Săbăoani, DN 28 (E583) Săbăoani - Târgu Frumos.

Paşcani: Digurile au rezistat unei prime viituri pe Siret

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Adăscăliţei, a declarat pentru MEDIAFAX că o primă viitură pe râul Siret a trecut prin dreptul municipiului Paşcani, iar digurile ridicate în zonă au făcut faţă, el adăugând că pericolul nu a trecut, întrucât în zonă a plouat torenţial.

"O primă viitură a trecut deja şi, din fericire, digurile ridicate acolo au făcut faţă apelor. Nu putem spune că oamenii pot răsufla uşuraţi, pentru că nivelul apei încă e ridicat, iar ploaia torenţială care a căzut în ultimele ore ar putea pune din nou probleme", a afirmat Constantin Adăscăliţei.

El a precizat că, deocamdată, oamenii nu se pot întoarce în propriile locuinţe, pentru că încă există pericolul producerii unor inundaţii.

Referinduu-se la refuzul unor oameni din Lunca Paşcani de a fi evacuaţi, Adăscăliţei a afirmat că pentru aceştia a fost greu să-şi părăsească locuinţele.

"În general, forţele de ordine nu au avut probleme cu evacuările, însă unele persoane au refuzat să plece. Îi înţeleg pe oameni, pentru că acolo este averea lor, au animale şi le este greu să abandoneze tot", a spus vicepreşedintele CJ Iaşi.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a inspectat, duminică după-amiază, la Paşcani, modul în care sunt derulate lucrările de înălţare a digurilor pe Siret, însă nu a dat nicio declaraţie presei, el părăsind deja zona. Tăriceanu a ajuns la Paşcani, în jurul orei 16.00, venind de la Rădăuţi cu un elicopter. Premierul s-a deplasat la marginea municipiului Paşcani, în zona în care se efectuează lucrările pentru consolidarea digului, a discutat câteva minute cu autorităţile locale, apoi s-a deplasat la sediul firmei Kosarom din Paşcani, pentru a mânca.

Premierul a părăsit localitatea în jurul orei 17.00. Tăriceanu nu a făcut nicio declaraţie presei, cei care îl însoţeau spunând că tot ce avea de comunicat pe tema inundaţiilor a făcut-o în cursul dimineţii la Rădăuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici