PAŞTE 2016: 8 din 10 români petrec de Înviere acasă şi 46% economisesc pentru cheltuielile specifice

Cei mai mulţi români aleg să petreacă sărbătorile de Paşte acasă, cu familia şi prietenii, şi aproximativ 46% planifică şi economisesc din timp pentru cumpărăturile din această perioadă, în măsura posibilităţilor, pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arată un sondaj online.

558 afișări
Imaginea articolului PAŞTE 2016: 8 din 10 români petrec de Înviere acasă şi 46% economisesc pentru cheltuielile specifice

Aproape 13% dintre români declară că îşi vor petrece sărbătorile pascale într-o vacanţă de câteva zile în ţară sau în străinătate, se arată în sondajul online organizat la iniţiativa Provident Financial România.

Dintre aceştia, 37,5% planifică mini-vacanţa din timp, economisind şi căutând oferte speciale şi reduceri. În total, 42,5% dintre respondenţi spun că vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoană pentru vacanţa de Paşte.

Pentru cadourile şi cumpărăturile specifice de sărbători, 33,5% dintre respondenţi declară că îşi planifică din timp cheltuielile şi fac tot posibilul să se încadreze în buget, în timp ce peste 21% spun că vor face cumpărăturile sporadic, în funcţie de oportunităţi, chiar dacă se aşteaptă să depăşească bugetul disponibil.

Totodată, 19,9% dintre respondenţi spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului, iar 16,5% declară că fac toate cumpărăturile cu câteva zile înainte, fără să ţină cont de buget, urmând să găsească ulterior soluţii pentru a compensa deficitul.

Coşul de cumpărături pentru masa tradiţională şi alte cumpărături specifice presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 38,2% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 40,6% spun că vor cheltui mai mult. Restul se aşteaptă să cheltuiască mai puţin decât cumpărăturile de obicei şi precizează că toate cheltuielile vor fi împărţite cu întreaga familie.

În total, pentru masa şi cadourile tradiţionale de Paşte, aproximativ 44% dintre români preconizează că vor cheltui mai puţin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc, pentru că au economisit şi planificat bugetul din timp pentru a acoperi toate cheltuielile necesare.

Doar 16,3% dintre respondenţi spun că nu vor face nicio concesie şi că vor aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei, urmând să reechilibreze bugetul ulterior.

Sondajul a avut loc pe www.SigurantaFinanciara.ro, în perioada 21 - 31 martie şi la el au participat 1.112 de respondenţi din toată ţara.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici