Patriarhia: Băsescu a făcut Papei o invitaţie de stat, una la nivel de biserică cere avizul Sf.Sinod

Invitaţia de a vizita România lansată, sâmbătă, de preşedintele Băsescu Suveranului Pontif a fost făcută la nivel de stat, însă Patriarhul Daniel are nevoie de acordul Sfântului Sinod pentru a lansa invitaţia şi la nivel de biserică, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

30 afișări
Imaginea articolului Patriarhia: Băsescu a făcut Papei o invitaţie de stat, una la nivel de biserică cere avizul Sf.Sinod

Sinodul BOR (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Acesta a explicat că Vaticanul este un stat suveran, dar şi reşedinţa Sfântului Scaun. Astfel, Administraţia Prezidenţială a lansat, sâmbătă, o invitaţie în planul relaţiilor diplomatice dintre cele două state, în plan bisericesc însă, pentru a face o invitaţie similară, Patriarhul Daniel are nevoie de acordul Sfântului Sinod, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul vizitei Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, în 1999.

"În urmă cu nouă ani, preşedintele Emil Constantinescu împreună cu premierul Radu Vasile au făcut o invitaţie la nivel de stat, după care, cu aprobarea Sfântului Sinod, Preafericitul întru Veşnica Adormire Teoctist a făcut invitaţia la nivel de biserică", a explicat părintele Constantin Stoica.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în 1999 a fost în benefică României şi nu ar exista piedici în calea unei noi vizite.

"Aceasta este uzanţa la Vatican, atunci când Papa pleacă într-o ţară care nu este majoritar catolică, să existe o invitaţie şi din partea capului bisericii din ţara respectivă", a mai spus Constantin Stoica.

Potrivit statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod se întruneste anual în cel puţin două şedinţe de lucru în perioadele de primăvară şi toamnă, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie. Cel mai recent, Sfântul Sinod s-a întrunit în luna iulie.

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, sâmbătă, la întâlnirea cu Suveranul Pontif, invitaţia transmisă oficial Sfântului Scaun în 2006 ca Papa Benedict al XVl-lea să facă o vizită în România, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Într-un comunicat trimis, sâmbătă, de Patriarhia Română, se arată că încă din anul 2006 Administraţia Prezidenţială a informat periodic Patriarhia asupra demersurilor întreprinse pentru vizita preşedintelui Băsescu la Vatican şi o posibilă vizita a Papei Benedict al XVI-lea în România, în viitorul apropiat.

"Consecventă cu principiile sale tradiţionale şi statutare, Patriarhia Română sprijină cultivarea bunelor relaţii ale statului român cu alte state, întrucat sunt în folosul ţării noastre şi spre binele românilor de peste hotare. În acest sens, apreciază vizita pe care domnul preşedinte Traian Băsescu o efectuează în aceste zile la Vatican", potrivit documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici