Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc

Patru elevi de gimnaziu au recunoscut anchetatorilor că au distrus monumentele funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti, unde au intrat pentru a face un film care s-ar fi intitulat "Povestiri din cartier", la distrugeri fiind martori alţi 18 elevi.

268 afișări
Imaginea articolului Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc

Patru elevi, vinovaţi de distrugerile din Cimitirul Evreiesc

Consiliul profesoral al Şcolii 134 va stabili gradul de vinovăţie al elevilor, în funcţie de raportul anchetatorilor, a comunicat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Inspectoratul General al Municipiului Bucureşti.

Concret, dirigintele clasei din care provin elevii va prezenta cazul Consiliului profesoral al şcolii, iar acesta va decide sancţiunile, a precizat sursa citată.

Conducerea Şcolii 134 aşteaptă rezultatele anchetei Poliţiei, iar pentru că sunt minori, familiile acestora trebuie anunţate.

Inspectoratul General al Municipiului Bucureşti susţine că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, elevii vor fi sancţionaţi drastic, ceea ce presupune scăderea notei la purtare, iar în cazul în care media anuală va fi sub nota 6 şcolarii vor fi declaraţi repetenţi.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, marţi, cu un grup de rabini germani, despre recenta profanare a cimitirului evreiesc din Capitală, oficialul român asigurându-i pe partenerii de discuţie că autorităţile de la Bucureşti vor ancheta şi pedepsi aspru pe cei vinovaţi.

Predoiu i-a primit marţi seară pe rabinii veniţi din Germania, Israel, Marea Britanie sau SUA, grupul acestora fiind condus de deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

"Întâlnirea a avut loc în contextul recentei profanări a cimitirului evreiesc din Bucureşti, când au fost distruse aproximativ 130 de monumente şi pietre funerare", se precizează într-un comunicat al Ministerului.

Ministrul Predoiu "a ţinut să sublinieze că este la curent cu ultimele evoluţii ale acestei situaţii, pe care, de altfel, Ministerul Justiţiei a şi condamnat-o public imediat ce ea a fost constatată".

Predoiu i-a informat pe oaspeţi că a cerut Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să iniţieze "de urgenţă" anchete, pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Ministrul şi-a exprimat speranţa că, "în scurt timp" vor putea fi date publicităţii rezultatele investigaţiilor, se mai arăta în comunicatul de marţi.

Predoiu i-a asigurat pe interlocutorii săi că Ministerul Justiţiei "este extrem de preocupat de respectarea legalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte eventuale acte rasiste sau antisemite", precizând că statul român este intransigent faţă de astfel de manifestări.

Membrii delegaţiei au anunţat că au venit la Bucureşti la invitaţia Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a discuta cu factorii de decizie situaţia creată şi pentru a înfăţişa "gravitatea faptelor şi importanţa pe care Comunitatea evreiască o acordă locurilor de veci".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici