Patru parlamentari PSD vor modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

Patru aleşi PSD au depus, săptămâna aceasta, la Senat, o iniţiativă legislativă de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, prin care să fie acordate ambelor părţi, reclamant şi pârât, drepturi egale în cazul proceselor care au obiect emiterea ordinului de protecţie.

1256 afișări
Imaginea articolului Patru parlamentari PSD vor modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

Patru parlamentari PSD vor modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice

Patru social-democraţi au depus, pe 20 februarie, la Senat, o propunere legislativă privind modificarea alin.(1) al art.30 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Deputaţi PSD Costel Lupaşcu, Petre-Florin Manole, Andrei Pop şi Alexandru Rotaru susţin, în expunerea de motive, că modificarea legii se impune „pentru a asigura ambelor părţi drepturi egale în cazul proceselor ce au ca obiect emiterea ordinului de protecţie, în conformitate cu litera şi spiritul art. 16, alin (1) şi art 124, alin (2) din Constituţia României”

„La articolul 30, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Hotărârea prin care se soluţionează cererea de emitere a ordinului de protecţie este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în proiectul de lege.

În legea în vigoare, hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie „este supusă numai recursului”.

„Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai recursului, în termen de trei zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor”, se arată în legea în vigoare.

Iniţiatorii mai susţin că legislaţia prezintă o sincopă majoră, care poate deveni chiar fatală pentru victimele violenţei domestice.

„Formularea actuală de la art. 30, alin (1) din Legea nr.217/2003 este de aşa natură încât numeroase instanţe de judecată dau posibilitatea declarării apelului doar în acele situaţii în care pe fond s-a pronunţat o soluţie de admitere a cererii de acordare a ordinului de protecţie. Astfel, în cazul respingerii de către prima instanţă, reclamatul nu are o cale de atac a hotărârii, de acest drept putând beneficia doar pârâtul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiatorii au avut la bază propunerii legislative cele mai recente statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române (februarie 2018), care arată existenţa unui număr anual de 20.531 de cazuri de violenţă în familie (aproximativ unul la fiecare 25 de minute).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici