Patru persoane sunt cercetate PENAL după ce au vânat un mistreţ cu pestă porcină şi l-au gătit

Patru persoane sunt cercetate penal pentru braconaj şi răspândirea pestei porcine africane după ce au vânat un mistreţ bolnav pe un fond de vânătoare din Bihor, unde fusese declarat focar de pestă. Mistreţul a fost tranşat şi preparat în gospodării, unde au început să moară porcii.

5755 afișări
Imaginea articolului Patru persoane sunt cercetate PENAL după ce au vânat un mistreţ cu pestă porcină şi l-au gătit

Patru persoane sunt cercetate PENAL după ce au vânat un mistreţ cu pestă porcină şi l-au gătit (Foto: Beckervideos/Pixabay)

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că cele 4 persoane nu vor fi despăgubite pentru porcii morţi în gospodăriile lor.

Prefectul a declarat că împotriva celor patru persoane s-a deschis un dosar penal pentru braconaj şi răspândirea virusului pestei porcine africane, în condiţiile în care au braconat un mistreţ de pe fondul de vânătoare Şimian, unde fusese declarat focar de pestă.

Apoi, cei patru au luat mistreţul acasă, l-au tranşat şi au pregătit diverse preparate, inclusiv cârnaţi.

„Se pare că mistreţul vânat era bolnav, avea pestă porcină africană, pentru că la doi din cei patru braconieri le-au murit porcii din gospodărie, fiind confirmat virusul. Şi la un altul i-au murit, recent, porcii. Urmează să vedem şi rezultatele analizelor prelevate din produsele din carne, iar dacă se va confirma că pesta a provenit de la acel mistreţ, persoanele respective nu vor fi despăgubite pentru porcii morţi din gospodăriile proprii”, a spus Mihaiu.

În opinia prefectului de Bihor, acest caz reprezintă o dovadă de inconştienţă din partea unor oameni care nu au judecat înainte de a bracona mistreţul.

„Noi ne luptăm cu pesta porcină africană, iar ei se duc şi braconează, fără să îi intereseze consecinţele. Măcar dacă ar fi mers cu mistreţul la analize înainte de a pregăti carnea în gospodăriile lor”, a spus Ioan Mihaiu.

Braconajul de la Şimian a fost sesizat de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoare din cadrul IPJ Bihor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici