Patru primării din Botoşani cer împuşcarea câinilor vagabonzi, din cauza pestei porcine/ Asociaţie: E o scuză

Patru primari din judeţul Botoşani au cerut vânătorilor să împuşte câinii vagabonzi aflaţi în păduri, după ce 2 noi focare de pestă porcină au fost descoperite în judeţ. Reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor spun că este doar o scuză, pentru ca autorităţile să nu facă adăposturi.

671 afișări
Imaginea articolului Patru primării din Botoşani cer împuşcarea câinilor vagabonzi, din cauza pestei porcine/ Asociaţie: E o scuză

Patru primării din Botoşani cer împuşcarea câinilor vagabonzi, din cauza pestei. Asociaţie: E o scuză

După apariţia a două noi focare de pestă porcină africană la doi mistreţi, alţi patru primari din Botoşani au decis să urmeze exemplul edilului din comuna Pomârla şi au cerut vânătorilor să împuşte câinii vagabonzi aflaţi în păduri pentru a limita extinderea virusului pestei porcine africane.

Cele două focare noi de pestă porcină africană au fost descoperite în comuna Ibăneşti, la doi mistreţi aflaţi în pădure, motiv pentru care primarii din comunele Hilişeu-Horia, Dersca, Cristineşti şi Ibăneşti au solicitat Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani să împuşte toţi câinii fără stăpân aflaţi în zona forestieră a comunelor.

„Am primit solicitări de la primăriile Dersca, Hilişeu-Horia, Şendriceni şi Conceşti. Am fost până acum la Pomârla şi urmează să ajungem în celelalte comune. Am rugat primarii să anunţe populaţia ca proprietarii să lege câinii şi să îi căutăm doar pe cei sălbăticiţi sau hoinari din extravilan, din zona limitrofă. Aceasta este prima etapă - să se anunţe populaţia ca să nu se creeze confuzie şi să împuşcăm câinele cuiva. După ce populaţia va fi anunţată vom merge. Ştiu că vor fi proteste de la cei de la protecţia animalelor - să vină să îi ia, mai au timp zilele acestea să vină să îi culeagă. Nu mă deranjează ideea! Toţi îi iubesc, toţi ţipă, dar nu văd pagubele care le fac: copii muşcaţi, bătrâni atacaţi. (…) Sunt foarte mari problemele cu câinii vagabonzi”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Botoşani, Cosmin Humelnicu.

Potrivit acestuia, câinii vagabonzi reprezintă un pericol real pentru extinderea pestei porcine africane deoarece se hrănesc cu mistreţi care au murit din cauza acestei boli şi apoi aduc virusul în sat, acest lucru întâmplându-se deja la Pomârla.

La rândul lor, reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor din Botoşani sunt revoltaţi şi spun că primarii au găsit în acest fel o modalitate de a scăpa de câinii vagabonzi din comune fără a mai fi obligaţi să le construiască adăposturi, cum prevede legea.

„Ce treabă au câinii cu pesta porcină?! Au găsit ei acum un motiv ca să împuşte câinii! Primăriile sunt obligate, prin lege, de trei ani de zile, să îşi construiască adăposturi publice. (…) Nu a construit nimeni nimic! Mi se pare o prostie chestia cu pesta porcină pentru că nici în sudul ţării în această toamnă când au fost probleme nu a mai împuşcat nimeni câinii”, a declarant, corespondentului MEDIAFAX, Dana Andrişan, preşedintele unei asociaţii pentru protecţia animalelor din Botoşani.

Dana Andrişan a spus că va lua legătura cu Direcţia Sanitar- Veterinară, deoarece ar trebui să oprească împuşcarea câinilor vagabonzi.

„În mod normal pesta porcină nu se ia, că de asta se cheamă pestă porcină. Porcii au pesta. Aşa ar trebui să împuşcăm şi vaca şi găina?! Pisicile nu iau pestă, numai câinii?! Eu cred că este o variantă ca să scape de nişte câini”, a adăugat Dana Andrişan.

Sute de porci aflaţi în gospodăriile localnicilor din comuna Pomârla, judeţul Botoşani, au fost sacrificaţi după ce la finalul săptămânii trecute a fost descoperit un focar de pestă porcină într-o gospodărie, iar autorităţile au decis să omoare şi câinii vagabonzi.

Până acum, în comuna Pomârla au fost împuşcaţi 47 de câini vagabonzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici