PCM: Proiectul de regionalizare -neserios, ponderea maghiarilor în noua regiune va ajunge sub 50 %

Noul proiect de regionalizare este "un lucru neserios", declară preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, potrivit căruia dacă Mureş, Covasna şi Harghita vor fi în aceeaşi regiune cu Braşovul ponderea maghiarilor va scădea sub 50 la sută, ceea ce este "de neacceptat".

573 afișări
Imaginea articolului PCM: Proiectul de regionalizare -neserios, ponderea maghiarilor în noua regiune va ajunge sub 50 %

PCM: Proiectul de regionalizare -neserios, ponderea maghiarilor în noua regiune va ajunge sub 50 %

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noul proiect de regionalizare, în care Mureş, Covasna şi Harghita ar urma să fie în aceeaşi regiune cu Braşov, i se pare "un lucru neserios".

Potrivit lui Biro, dacă actualele regiuni s-au dovedit a fi ineficiente, este nevoie de regiuni mai mici, apreciind că varianta în care Mureş, Covasna şi Harghita ar urma să fie în aceeaşi regiune cu Braşov are legătură cu "lobby-uri politice" şi "interese ale unor judeţe şi oraşe, cum ar fi Sibiu şi Braşov", de a nu se regăsi în aceeaşi regiune.

Liderul PCM a afirmat că se opune acestei variante de regiuni, în care ponderea populaţiei maghiare ar scădea sub 50 la sută şi sprijină varianta unei regiuni formate numai din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu capitala la Târgu Mureş.

"Trebuie să ne uităm şi la interesul mureşenilor şi al târgumureşenilor, cred că interesul nostru, al tuturor, este ca Târgu Mureşul să nu piardă rolul de centru. Pe de altă parte, ca partid al comunităţii maghiare, nu putem accepta această variantă nici din perspectiva comunităţii maghiare. Într-o regiune care include şi judeţul Braşov ponderea maghiarilor scade sub 50 la sută, o să fim undeva la 40 la sută, din punctul nostru de vederea acest lucru nu poate fi acceptat”, a spus Biro, adăugând că o presupusă regiune administrativă formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar reprezenta "un pas foarte important către autonomia Ţinutului Secuiesc".

Acesta a adăugat că PCM sprijină iniţiativa UDMR de a strânge semnături în vederea organizării unor referendumuri legate de regionalizare, deşi crede că Uniunea ar fi putut introduce, în consiliile locale, astfel de propuneri.

Totodată, Biro a spus că PCM se va implica în sprijinirea mitingului Consiliului Naţional Secuiesc din 27 octombrie din judeţul Covasna, "faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc", care va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Premierul Victor Ponta declara, vineri, că în CExN al PSD s-a discutat varianta împărţirii României în zece regiuni, el arătând că această variantă trebuie discutată şi în cadrul USL şi că doreşte să aibă discuţii, pe de altă parte, şi cu UDMR, PPDD şi PDL pe această temă.

"Varianta cu zece regiuni este cea discutată în PSD. Dar trebuie să o discutăm şi în USL. Ca să fiu sincer, am tatonat puţin lucrurile la nivelul USL. Eu vreau să discutăm şi cu UDMR, şi cu PPDD, şi cu PDL, cu toate forţele din opoziţie, pentru că proiectul regionalizării nu este un proiect doar al USL, e un proiect al României şi sunt dispus să mă aşez la masă cu absolut toată lumea", spunea Ponta.

Ponta preciza că s-a decis ca prin modificarea Legii 315/1998 privind regiunile de dezvoltare să se treacă practic la descentralizare şi să se transmită către regiuni cât mai multe dintre atribuţiile Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici