Penalizarea pentru pensiile anticipate, majorată de la 30 la 45 la sută

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că noul proiect de lege a pensiilor creşte penalizarea pentru pensiile anticipate de la 30 la 45 la sută, precizând că numărul persoanelor care au ieşit la pensie anticipat s-a triplat din anul 2001 până în prezent.

440 afișări
Imaginea articolului Penalizarea pentru pensiile anticipate, majorată de la 30 la 45 la sută

Penalizarea pentru pensiile anticipate, majorată de la 30 la 45 la sută (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Persoanele care au beneficiat de pensie anticipată nu au făcut acest lucru neapărat pentru că şi-au dorit, această prevedere legală fiind de multe ori folosită ca supapă în concedierile colective, a spus Şeitan.

Ministrul a adăugat că este normal ca cei care ies mai repede la pensie să fie penalizaţi, arătând că state precum Germania au în legislaţie măsuri de penalizare în aceste cazuri pentru toată viaţa.

"Noi aplicăm penalizarea până la vârsta de pensionare. Am crescut această penalizare de la maxim 30 la sută la 45 la sută", a mai spus Şeitan.

Premierul Emil Boc declara, luni, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că deşi vârsta legală de pensionare este în jur de 63 ani la bărbaţi şi 58 ani la femei, vârsta medie reală în practic este de 54 de ani din cauza pensionărilor anticipate şi a altor mecanisme.

"Deşi legea spune că trebuie să fie 63 ani la bărbaţi şi 58 ani la femei, în practică, datorită pensionărilor anticipate şi a altor mecanisme, vârsta medie reală de pensionare este de 54 de ani. Imaginaţi-vă că dacă avem o asemenea medie de pensionare, nu vom avea bani pentru a putea asigura susţinerea în continuare a sistemului de pensii", a spus Boc.

Primul ministru spunea, după avizarea în Guvern a proiectului de lege a pensiilor, că noul act normativ elimină acordarea abuzivă a pensiilor de invaliditate (în număr majorat de la 600.000 persoane în 2001 la 900.000 persoane în 2009) şi a pensiilor anticipate parţial (cu un număr ajuns la 105.000 persoane în 2009, triplu faţă de anii anteriori).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici