Pensia va fi plătită de la data pensionării, dar dosarul va fi depus cu 30 de zile înainte

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă vor fi plătite de la data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare prevăzute de lege, dar documentele vor fi depuse cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, potrivit unui proiect de OUG.

234 afișări
Imaginea articolului Pensia va fi plătită de la data pensionării, dar dosarul va fi depus cu 30 de zile înainte

Pensia va fi plătită de la data pensionării, dar dosarul va fi depus cu 30 de zile înainte (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În urmă cu o săptămână, ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara că a preluat propunerea din partea sindicatelor privind modificarea a trei legi care au influenţă asupra dosarului de pensionare, astfel încât acesta să poată fi depus cu 30 de zile înainte ca angajatul să îndeplinească condiţiile de ieşire la pensie.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), a pus, miercuri, în dezbatere publică.

Documentul prevede că cererea de pensionare şi actele necesare vor fi depuse la casa teritorială de pensii în a cărei rază teritorială se află domiciliul asiguratului cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de act normativ, în acest fel drepturile de pensie pentru limită de vârstă vor putea fi plătite de la data îndeplinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare prevăzute de lege.

Actualele reglementări creează posibilitatea menţinerii în activitate a categoriilor de persoane, atât funcţionari publici cât şi personal contractual, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, lucru cauzat de termenele destul de mari pentru depunerea cererilor şi de eliberare a deciziilor de pensii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici