Pensiile militarilor ar scădea cu până la 69% prin Legea pensiilor

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, precizează, într-un răspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, că, potrivit unei simulări făcute la sugestia Ministerului Muncii, rezultă că, în urma aplicării sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori între 19 şi 69%.

234 afișări
Imaginea articolului Pensiile militarilor ar scădea cu până la 69% prin Legea pensiilor

Pensiile militarilor ar scădea cu până la 69% prin Legea pensiilor (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii", se arată în documentul public transmis Senatului şi afişat pe site-ul acestei Camere.

În aceste condiţii, după cum arată răspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, dar şi cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, la jumătatea lunii martie, că reprezentanţi ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS şi SIE intenţionează să propună o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, în cazul în care nu va fi menţinut, în ceea ce priveşte aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 şi 179/2004.

Intenţia este de a menţine actualul sistem de pensii pentru militari şi poliţişti fie în mod distinct, prin aplicarea în continuare a Legilor 164/2001 şi 179/2004, fie prin iniţierea unui proiect de lege care să reglementeze unitar pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor şi poliţiştilor în actualul proiect normativ.

Aproape 9% din pensiile militare, respectiv 7.265 din 81.183 de pensii militare au cuantumul peste 3.001 lei, dintre acestea 209 având valoarea de peste 5.000 de lei, a comunicat, la 16 februarie, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit Ministerului, pensia militară medie este de aproximativ 1.700 de lei. Conform datelor transmise de MApN, la nivelul lunii februarie erau plătite, lunar, 81.183 de pensii militare. Pensia minimă este în cuantum de 39 de lei, iar în plafonul cuprins între 39 şi 1.000 de lei figurau în luna februarie 12.942 de pensionari.

Majoritatea beneficiarilor de pensii militare - 45.154 din 81.183 de pensionari militari, respectiv 55,6% - aveau, în luna februarie, pensii cu un cuantum cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei, în timp ce 19% dintre pensiile militare, respectiv 15.815 pensii, au un cuantum cuprins între 2.001 şi 3.000 de lei.

Potrivit sursei citate, 6.260 de pensii militare au avut, în luna februarie un cuantum cuprins între 3.001 lei şi 4.000 de lei.

Alte 209 pensii militare au cuantumul peste 5.000 de lei, explica MApN, care preciza că, dintre acestea, "două pensii sunt ale foştilor şefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistraţilor militari şi ale cadrelor militare care au fost detaşate în afara MApN".

În prezent, 72% din pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2 % sunt sub 3.000 lei.

În prezent, pensia militară se stabilileşte pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizaţiile şi premiile acordate în conformitate cu legislaţia din domeniul salarizării, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi băneşti sunt luate în calcul.

Sistemul pensiilor militare de stat din România este reglementat de Legea 164 din 2001, fiind un sistem ocupaţional care se încadrează în pilonul al II - lea privind schemele ocupaţionale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificată prin Directiva 97/96/EC, reaminteşte MApN. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv şi, conform legii, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici