Pensionarii cu venituri peste salariul mediu, obligaţi să opteze în 60 zile între salariu şi pensie

Instituţiile publice care vor angaja pensionari cu venituri mai mari de 1.693 lei, plafon impus de Guvern pentru cumulul pensiei cu salariul de la stat, vor fi amendate cu 2.500-5.000 lei, iar persoanele cu venituri peste limită vor fi obligaţi să aleagă în maxim 60 de zile între pensie şi salariu.

89 afișări
Imaginea articolului Pensionarii cu venituri peste salariul mediu, obligaţi să opteze în 60 zile între salariu şi pensie

Pensionarii cu venituri peste salariul mediu, obligaţi să opteze în 60 zile între salariu şi pensie

Termenul de 60 zile va fi calculat de la data intrării în vigoare a proiectului de lege privind cumulul salariu-pensie, care urmează să fie aprobat în procedură de urgenţă de către Parlament, iar raporturile de muncă ale persoanelor care nu vor opta între salariu şi pensie vor înceta de drept.

Cuantumul amenzii aplicate instituţiilor publice şi termenul limită până la care trebuie optat între pensie şi salariu au fost decise de Guvern în şedinţa de miercuri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Guvernul a decis să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie în limita maximă a salariului mediu brut pe economie. Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

Contravenţia va fi constatată fie de către Inspecţia Muncii, fie de de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în cazul funcţionarilor publici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici