Pensionarii se pot implica voluntar în diverse acţiuni sociale

Mai mulţi vârstnici au participat, luni, la un seminar care promovează voluntariatul la vârsta a treia, pentru a afla în ce activităţi se pot implica şi cum să îşi gestioneze mai bine timpul de care dispun după ce se pensionează.

886 afișări
Imaginea articolului Pensionarii se pot implica voluntar în diverse acţiuni sociale

Pensionarii se pot implica voluntar în diverse acţiuni sociale (Imagine: Mediafax Foto)

Acţiunea este organizată de Centrul de Voluntariat Bucureşti "Pro Vobis" şi de Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor din România, din cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului din 11-17 mai.

Preşedintele asociaţiei pensionarilor, Elena Vâneaţă, a declarat că a încheiat un parteneriat cu Primăria Sectorului 5 privind deschiderea unui centru unic de voluntariat comunitar, unde să poată fi puse în aplicare mai multe idei de voluntariat pentru cei vârstnici.

"În Italia se derulează un proiect numit «Bunicul vigilent» în care pensionarii din poliţie şi armată colaborează cu Poliţia Rutieră pentru a-i însoţi pe copii la şcoală, îi ajută să traverseze în siguranţă stradă, dirijează maşinile. Dar ce e mai important este că ei ajung să se împrietenească cu copiii care astfel mai câştigă un bunic. Ei sunt invitaţi şi iau masa în familie. Nu se mai simt singuri, nu mai sunt depresivi şi nu mai fac coadă la cabinete medicale şi îşi cheltuiesc pensia pe medicamente", a rezumat Elena Vâneaţă, făcând referire la câteva idei de voluntariat în domeniul social.

Alte idei de voluntariat pentru vârstnici sunt ca ei să ofere meditaţii copiilor cu probleme, să participe la organizarea unor campanii, să se ducă la centrele de zi pentru copiii străzii pentru a le citi poveşti şi de a discuta cu ei, precum şi vizitarea altor persoane vârstnice internate în spitale.

O cercetare realizată, în 2007, de "Pro Vobis" în Colaborare cu Centrul pentru Studiul Democraţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca arată că 4,2 la sută dintre voluntarii din România sunt persoane cu vârsta de peste 56 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici