Pentru prima dată, medicamente compensate 50% pentru obezitate şi infertilitate

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au aprobat pentru prima dată compensarea cu 50 la sută din preţ a unor tratamente administrate în obezitate şi pentru infertilitate, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general adjunct al CNAS, Anci Ionescu.

190 afișări
Imaginea articolului Pentru prima dată, medicamente compensate 50% pentru obezitate şi infertilitate

Pentru prima dată, medicamente compensate 50% pentru obezitate şi infertilitate

"Există deja 17 români, printre care şi trei adolescenţi (având peste o sută de kilograme fiecare) care au primit de la stat medicamente la jumătate de preţ, care să-i ajute să slăbească. Tinerii suferă, pe lângă obezitate, de diabet şi boli de inimă. De asemenea, şase femei au făcut cereri pentru a obţine medicaţie la jumătate de preţ întrucât nu pot avea copii. Dosarele acestor paciente aşteaptă să fie aprobate'', a mai spus directorul general adjunct Ionescu.

Pacienţii supraponderali vor primi, timp de trei luni, unul din cele trei medicamente care să îi ajute să slăbească. Evident că acest tratament trebuie completat cu o dietă sănătoasă şi cu exerciţii fizice, a mai spus directorul general.

În plus, bolnavii vor fi evaluaţi de medicul endocrinolog după cele trei luni de tratament. Dacă medicaţia nu a dat rezultate, medicul ar putea decide dacă tratamentul trebuie prelungit sau oprit.

Tratamentul lunar costă, în medie 700 de lei, dar fiind compensat cu 50 la sută, pacientul va plăti în farmacie doar 350 de lei.

Pentru ca o persoană obeză să fie primită în programul care îi permite cumpărarea medicamentelor la jumătate de preţ trebuie ca indicele de masă corporală (raportul înălţime - greutate) să fie peste 35. Intră automat în program cei care, pe lângă obezitate, suferă de diabet sau boli de inimă. În plus, pacientul trebuie să fi urmat, timp de un an, o dietă care să nu fi avut niciun efect, dar şi să nu sufere de bulimie nervoasă. Dosarul medical întocmit de endocrinolog sau diabetolog trebuie avizat de comisia de specialitate. Tratamentul aprobat de comisie poate dura un an, dar trimestrial trebuie făcută evaluarea sănătăţii.

Pentru cazurile de infertilitate, pacientele trebuie să aibă între 18 şi 45 ani. În cazul femeilor infertile din cauze hormonale, investigaţiile trebuie să arate că acestea nu au afecţiuni organice, cum ar fi trompe înfundate sau malformaţii.

Directorul CNAS a mai spus că pacientele îşi iau angajamnetul scris că anunţă medicul în cazul în care rămân însărciante.

Femenile depun dosarul medical la Casa Judeţeană de Asigurări Sănătate, iar actele vor fi trimise, lunar, spre aprobare la CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici