Percheziţii în mai multe judeţe. 2.558.380 de ţigări, 8 autoturisme de lux, 3 camionete şi un microbuz au fost confiscate

2.558.380 de ţigări, 8 autoturisme de lux, 3 camionete şi un microbuz au fost confiscate în urma celor peste 30 de percheziţii de joi în judeţele Suceava, Hunedoara, Maramureş, Teleorman Dolj şi Timiş. 13 persoane au fost reţinute.

357 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în mai multe judeţe. 2.558.380 de ţigări, 8 autoturisme de lux, 3 camionete şi un microbuz au fost confiscate

Percheziţii. 2.558.380 de ţigări, 8 autoturisme de lux, 3 camionete şi un microbuz

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut joi 33 percheziţii în judeţele Suceava, Hunedoara, Maramureş, Teleorman Dolj şi Timiş, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, contrabandă asimilată şi spălare a banilor.

Din cercetări a reieşit că, la finele anului 2022, pe teritoriul României, s-ar fi constituit un grup de criminalitate organizată transfrontalieră, cu arie de acţiune şi componenţă internaţională, format din cetăţeni ucraineni şi români, specializat în activităţi de contrabandă şi contrabandă asimilată, respectiv introducere în ţară, comercializare şi transport a unor cantităţi importante de produse accizabile (ţigarete), atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Uniunii Europene.

Ţigările cumpărate din Ucraina şi Republica Moldova ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării (cetăţeni ucraineni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (bomboane, dulciuri etc.), iar, după introducerea în România, ar fi fost transportate către depozite intermediare (deţinute de membrii grupării care s-ar fi ocupat de comercializarea ţigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule şi transportate către alţi clienţi.

Ţigaretele ar fi fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din judeţele Suceava şi Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar.

„Segmentul intern al grupului infracţional, format din cetăţeni români, ar fi avut ca principale atribuţii identificarea şi punerea la dispoziţie a unor spaţii necesare pentru transbordarea ţigaretelor din automarfare şi depozitarea lor temporară în condiţii de maximă securitate, precum şi identificarea unor clienţi cu posibilităţi de distribuţie semnificativă. În cursul investigaţiilor, au fost realizate prinderi în flagrant delict şi efectuate percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10 milioane de ţigarete provenite din contrabandă”, transmite Poliţia.

În urma celor 33 de percheziţii, au fost descoperite şi ridicate 2.558.380 de ţigarete, 8 autoturisme de lux, iar 3 camionete şi un microbuz au fost indisponibilizate. Totodată, au mai fost descoperiţi 40.000 de lei, 610 euro, 100 de lire, înscrisuri olografe, documente, o copie a unei legitimaţii, telefoane mobile, mai multe medii de stocare a datelor şi cartele SIM.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea a 13 persoane bănuite şi măsura controlului judiciar, pentru alte 5 persoane.

Vineri urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 11 dintre persoanele reţinute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici