Percheziţii la o grupare care ar fi manipulat piaţa de capital. Milionarul Călin Donca, reţinut

Poliţiştii şi procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziţii la membrii unei grupări cercetaţi într-un dosar pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, operaţiuni de manipulare a pieţei de capital şi înşelăciune. Milionarul Călin Donca a fost reţinut.

1501 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la o grupare care ar fi manipulat piaţa de capital. Milionarul Călin Donca, reţinut

Percheziţii la o grupare care ar fi manipulat piaţa de capital. Milionarul Călin Donca, reţinut

Potrivit IPJ Braşov, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, pentru documentarea unor activităţi ilegale a 5 persoane.

Din cercetările efectuate până la acest moment a reieşit că, la nivelul municipiului Braşov, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membri ar fi desfăşurat activităţi circumscrise infracţiunii de evaziune fiscală. Aceştia ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăţi operaţiuni fictive, cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit si a măririi cuantumului TVA deductibilă. Prejudiciu ajunge la 4.346.286 de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operaţiuni fictive, liderul grupării ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăţi aparţinând sau controlate de membrii grupării, dintre care una ar fi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai, precum şi achiziţionarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind însuşite din patrimoniul societăţii, fapt care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare având consecinţe deosebit de grave.

Totodată, membrii grupării ar fi iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deţinut şi controlat de către aceştia, creând propria monedă virtuală.

„Având în vedere interesul scăzut pentru aceasta, membrii grupării ar fi întreprins operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, inducând, totodată, persoanele interesate în eroare, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora suma investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, şi reuşind obţinerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD)”, arată poliţiştii.

În urma percheziţiilor au fost ridicate trei autoturisme, iar 5 persoane au fost duse la unitatea de poliţie.

Procurorii au fispus luni reţinerea a 4 persoane, iar marţi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov cu propunerea de arestare preventivă a 3 dintre bănuiţi pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele reţinutre este şi milionarul Călin Donca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici