Pericol de avalanşe în mai mulţi munţi din România

  • Specialiştii avertizează că este pericol de avalanşe în mai mulţi munţi din România.
  • Ei au emis un buletin nivometeorologic valabil de marţi, la ora 20.00 până miercuri, la aceeaşi oră.
90 afișări
Imaginea articolului Pericol de avalanşe în mai mulţi munţi din România

Pericol de avalanşe în mai mulţi munţi din România

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Masivul Făgăraş, la peste 1800 de matri „pe arii extinse s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanţii nordici local peste 50-60 cm”.

„Vremea va continua să se răcească, va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creşteri locale de peste 15-20 cm. În zona crestelor se întâlnesc cornişe de mari dimensiuni şi plăci de vânt, cu rezistenţă scăzută, care se pot rupe cu uşurinţă. În zonele adăpostite sunt prezente depozite şi troiene de zăpadă însemnate. Atât în mod spontan, cât şi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă proaspătă de la suprafaţă poate aluneca peste cele mai dure din interior, iar plăcile de vânt se pot rupe, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul va fi mare (4). Şi la altitudini de sub 1800 m stratul nou-depus este de grosimi importante, ce depăşesc 30-40 cm şi pe versanţii nordici local 50-60 cm, şi este umed şi îngreunat. Pe anumite pante şi văi vor fi condiţii de curgeri şi de declanşare a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, riscul fiind crescut la supraîncărcări şi mare”, au stabilit specialiştii.

Situaţii asemănătoare sunt în Munţii Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeau. Risc mai mic privind producerea de avalanşe este în Munţii Rodnei, Bucegi, Călimani-Bistriţei, Ceahlău şi Vlădeasa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici