Persoanele cu handicap irecuperabil ar putea fi scutite de prezenţa anuală la comisia de evaluare

Senatorul PDL Şerban Rădulescu a anunţat, vineri, că a iniţiat modificarea unei legi astfel încât persoanele care suferă de un handicap fizic irecuperabil să nu mai fie obligate să se prezinte, anual, la comisia specială de evaluare.

289 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu handicap irecuperabil ar putea fi scutite de prezenţa anuală la comisia de evaluare

Persoanele cu handicap irecuperabil ar putea fi scutite de prezenţa anuală la comisia de evaluare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Rădulescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este normal ca aceste persoane "să înfrunte anual birocraţia doar pentru ca o comisie să constate că nu sunt apte de muncă".

"Am iniţiat o propunere legislativă care completează Legea nr. 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Reevaluarea periodică a persoanelor cu handicap irecuperabil presupune prezentarea acestora, la un interval de 12 luni, la comisia de evalure pentru a se stabili dacă există eventuale modificări ale handicapului. O persoană, de exemplu, al cărei picior a fost amputat, trebuie să urmeze aceleaşi proceduri de reevaluare. Cum se poate să pui, inutil, pe drumuri un astfel de bolnav în fiecare an, care e clar irecuperabil?", a precizat senatorul democrat-liberal.

Potrivit acestuia, procedura actuală prevede ca şi o persoană cu handicap fizic irecuperabil să se prezinte, obligatoriu, la un control anual în faţa unei comisii de specialitate, după ce, în prealabil, s-a prezentat la medicul de familie, la spital pentru internare în vederea reconfirmării gradului de handicap, la Direcţia de Asistenţă Socială pentru anchetă şi apoi la Direcţia de taxe şi impozite.

"E clar că pentru aceşti oameni e umilitoare şi dureroasă această experienţă, de a fi purtaţi pe drumuri ca să li se spună an de an cât de bolnavi sunt. De aceea am propus scutirea acestor persoane cu handicap fizic irecuperabil de a se mai prezenta, anual, la comisia de evaluare", a subliniat Şerban Rădulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici