Persoanele persecutate entic între 1940-1945 ar putea fi despăgubite

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă, prin care acordă drepturi persoanelor persecutate din motive etnice în perioada 1940-1945, indiferent dacă la data refugierii, expulzării sau strămutării aveau domiciliul în România sau pe teritoriile româneşti vremelnic ocupate de alte state.

285 afișări
Imaginea articolului Persoanele persecutate entic între 1940-1945 ar putea fi despăgubite

Persoanele persecutate entic între 1940-1945 ar putea fi despăgubite (Imagine: www.mmhtn.org)

Senatorii au adoptat, în acest sens, o iniţiativă legislativă de modificare a Ordonanţei de Guvern 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, care are ca semnatari doi deputaţi UDMR, Kerekes Karoly şi Mate Andras Levente.

Potrivit iniţiativei legislative, de indemnizaţiile prevăzute de ordonanţă vor beneficia persoanele care au suferit persecuţii indiferent dacă localitatea în care au fost refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi se afla sub jurisdicţie românească ori sub administaţia altor state.

Ordonanţa menţionează ca fiind considerate persecuţii deportarea în ghetouri sau lagăre de concentrare în străinătate, privarea de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, refugierea, expulzarea sau strămutarea în altă localitate.

În categoria persoanelor care beneficiază de prevederile ordonanţei intră cei care au făcut parte din detaşamente de muncă forţată, au fost evacuaţi din locuinţele pe care le deţineau, cei care au fost supravieţuitori ai trenului morţii, ori este soţul supravieţuitor al unei persoane executate sau asasinate din motive etnice.

Iniţiativa legislativă, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, are caracter ordinar şi a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici