Pesta porcină ne-a lăsat fără porcul de Crăciun, gripa aviară ne va lăsa fără puiul de fiecare zi

România mai are în prezent doar două judeţe aflate în afara interdicţiei de pestă porcină. Între timp, peste 22.000 de păsări dintr-o fermă din Maramureş unde a fost confirmat un focar de gripă aviară, au fost omorâte. ANSVSA ne spune că riscul gripei aviare rămâne, indiferent de măsurile luate.

558 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină ne-a lăsat fără porcul de Crăciun, gripa aviară ne va lăsa fără puiul de fiecare zi

Pesta porcină ne-a lăsat fără porcul de Crăciun, gripa aviară ne va lăsa fără puiul de fiecare zi

Peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureş unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autorităţile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramureş transmis, duminică, iniţial au fost 20 de păsări bolnave, iar ulterior s-a constatat creşterea ratei de mortalitate.

Între timp 17 tone de carne de pasăre din zone aflate sub interdicţie în Ungaria, au fost livrate în România. Informaţia către ANSVSA a fost transmisă de Comisia Europeană. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor (ANSVSA) a venit cu clarificări luni, anunţând că din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost distribuite în România, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de judeţe.

În cele trei depozite care au achiziţionat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenţiei ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de judeţe din România: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.

Întrebată dacă există riscul extinderii virsului, şi prin extensie posibilitatea afectării consumului de carne de pui în România, Florica Durlea dr. coordonator situaţii de criză în cadrul ANSVSA a explicat că în pofida tuturor măsurilor, Autoritatea nu poate controla răspândirea visrului pe teritoriul european sau migraţia păsărilor sălbatice purtătoare de gripă aviară.

„Această circulaţie liberă pe piaţa europeană incubă şi un risc. Nu poţi tu România să îţi pui bariere fizic vorbind şi să nu existe şi la tine riscul contaminării cu microorganismele care circulă în toată Europa. Sursă naturală de virus gripal aviar o constitue pasărea sălbatică. România e traversată de cel puţin 3 culoare de migraţii. (...) Cum putem controla migraţia şi pasărea sălbatică?”, a declarat medicul ANSVSA pentru MEDIAFAX.

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii a făcut prezumţii îngrijorătoare în privinţa industriei alimentare după parcusul Pestei Porcine în România de-a lungul lui 2019.

"Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară", a spus Timiş. "Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producători europeni. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astăzi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar dacă vom dori să cumpărăm de undeva, nu ştiu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastră", a declarat Radu Timiş.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici