Peste 1.200 de medici, asistenţi, paramedici, pompieri-instruiţi să intervină la accidente colective

Peste 1.200 de medici, asistenţi, paramedici şi pompieri au beneficiat de cursuri de formare pentru intervenţia la accidente colective şi calamităţi, în cadrul unui proiect european în valoare de peste 20 de milioane de lei, cofinanţat de Fondul Social European şi Fundaţia pentru SMURD.

344 afișări
Imaginea articolului Peste 1.200 de medici, asistenţi, paramedici, pompieri-instruiţi să intervină la accidente colective

Peste 1.200 de medici, asistenţi, paramedici, pompieri-instruiţi să intervină la accidente colective (Imagine: Zoltan Racz / MediafaxFoto)

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, care este şi preşedintele Comitetului Director al Fundaţiei pentru SMURD, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Târgu Mureş, rezultatele proiectului european "Profesionişti în intervenţia integrată la accidente colective şi dezastre", la finalizarea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Arafat, peste 1.200 de persoane - medici şi asistenţi din 35 de spitale din toată ţara care au în structura lor Unităţi de Primiri Urgenţe SMURD, paramedici din 19 judeţe, precum şi pompieri din toate judeţele ţării şi municipiul Bucureşti - au beneficiat de cursuri de formare pentru intervenţia la accidente colective şi calamităţi, peste 95 la sută dintre aceştia absolvind deja cu succes.

"Scopul proiectului de aici a fost crearea unui sistem de pregătire pe partea de comandă şi control şi intervenţie la accidente colective şi calamităţi. Printre rezultatele notabile ale acestui proiect menţionez dezvoltarea unui simulator virtual complex, unic în sud-estul Europei, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare, cât şi în scop de evaluare a cunoştintelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare. Având combinate o soluţie 3D şi una 2D, cu ajutorul acestui simulator se pot exersa atât abilităţile de coordonare şi comandă, la nivel operaţional şi tactic, cât şi cele de acţiune efectivă în diversele etape ale unei intervenţii de urgenţă. Simulatorul virtual este adaptat realităţii româneşti, iar scenariile dezvoltate sunt realiste", a declarat Arafat.

El a adăugat că, astfel, cursanţii au fost transpuşi "veridic" în accidente cu care s-ar putea întâlni în viitor, creându-li-se automatismele necesare unei intervenţii prompte şi de succes în astfel de situaţii.

Cele peste 1.200 de persoane au beneficiat şi de o bază educaţională de e-learning cu peste 80 de teme, incluzând animaţii, exerciţii interactive şi teste, disponibilă în română, engleză şi franceză, în condiţiile în care proiectul a fost implementat de Fundaţia pentru SMURD alături de parteneri francezi - Brigada de Pompieri din Paris, Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă, Academia Naţională Franceză de Pompieri.

O echipă, formată din coordonator, un medic, un paramedic şi un ofiţer pompier, a oferit şi o demonstraţie practică de lucru cu simulatorul, care a inclus recunoaşteri, raportări, stabilirea unui plan de intervenţie, exerciţiul având ca temă producerea unui cutremur devastator în Centrul Vechi al Capitalei, soldat cu multiple victime.

Potrivit informaţiilor furnizate de Arafat, cursurile vor putea fi folosite şi de partenerii francezi, care s-au implicat cu experţi în implementarea proiectului, cu atât mai mult cu cât abordările sunt similare. Un avantaj al platformei de e-learning este acela că le va oferi beneficiarilor upgradări ale programelor până în 2018, fără costuri suplimentare, a subliniat el.

Proiectul "Profesionişti în intervenţia integrată la accidente colective şi dezastre" a fost cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi Fundaţia pentru SMURD, având o durată de 36 de luni şi o valoare de peste 20 de milioane de lei, din care s-au cheltuit însă numai 75 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici