Peste 10.000 de pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva

Peste 10.000 de pelerini din toate colţurile ţării stăteau la coadă, vineri, în jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur, coada întinzându-se pe o distanţă de peste un kilometru.

24 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva

Peste 10.000 de pelerini, la moaştele Sfintei Parascheva

"Rândul la sfintele moaşte a atins un kilometru lungime şi se întinde pe străzile din apropierea Mitropoliei, unde a fost restricţionat traficul auto. Nu s-au semnalat  incidente”, a declarat, vineri, căpitanul Mihai Cojocariu de la Inspectoratul de Jandarmi Iaşi, care estimează că numărul credincioşilor depăşeşte 10.000 de persoane.

Moaştele celor doi sfinţi au fost purtate, vineri dimineaţă, într-o procesiune condusă de Patriarhul Daniel, pe străzile din centrul Iaşului, apoi aşezate pe un catafalc special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane. Primii pelerini au trecut deja pe la cei doi sfinţi au sărutat moştele şi le-au atins cu icoane şi busuioc.

Autorităţile locale estimează că numărul pelerinilor va creşte spectaculos în zilele următoare, putând ajunge la un milion de persoane. Cel mai important moment al Sărbătorilor Iaşului va fi Sfânta Liturghie care va fi oficiată, duminică dimineaţă, de Patriarhul Daniel. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt aşteptaţi, duminică, la Iaşi.

După slujbă, pelerinii sunt aşteptaţi la o masă specială, pregătită de Primărie şi de sponsorii manifestărilor. "Vor fi cu totul 35.000 de sarmale, 300 de litri de bere şi 500 de litri de vin. Fiecare pelerin va primi câte şase sarmale, un cârnăcior, o chiflă şi un măr”, a declarat, vineri, Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Până la hram, însă, pelerinii vor avea de înfruntat două zile în care temperaturile minime vor atinge 2-3 grade Celsius, iar maximele nu vor depăşi 10 grade. Primăria a pregătit peste 30.000 de porţii de ceai pentru a le distribui pelerinilor, în cursul nopţii. În jurul Teatrului Naţional din Iaşi sunt montate patru corturi cu o capacitate totală de 250 de persoane, pentru pelerini.

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns, joi, la Iaşi, la bordul unei curse charter, însoţite de IPS Serafim, mitropolitul de Stagona şi Meteora, din Grecia, racla fiind dusă la vechea Catedrală Mitropolitană şi aşezată alături de moaştele Sfintei Parascheva.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici