Peste 100.000 de pelerini s-au închinat la moaşte de Sfântul Dimitrie

Peste 100.000 de pelerini au trecut, de luni până vineri, prin faţa raclelor cu moaşte din Dealul Patriarhiei, cu ocazia sărbătorilor Sfântului Dimitrie cel Nou, plecarea raclei cu Capul Sfântului Andrei fiind amânată peste trei ore, din cauza numărului mare de oameni aflaţi la coadă.

301 afișări
Imaginea articolului Peste 100.000 de pelerini s-au închinat la moaşte de Sfântul Dimitrie

Peste 100.000 de pelerini s-au închinat la moaşte de Sfântul Dimitrie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Au foarte peste 100.000 de pelerini care s-au închinat raclelor sfinţilor Andrei, Constantin şi Elena, Maica Domnului Prodromiţa şi a Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Totodată, de luni până vineri, pe scena special amenajată au slujit continuu peste 200 de preoţi, la slujba de joi fiind prezenţi şi membrii Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, dar şi episcopi din Patras, Bulgaria şi Ucraina", a spus părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Voluntarii de la Crucea Roşie au ajutat în total peste 400 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale.

"Au fost zeci de persoane cu suferinţe cardiace, diabetice sau cu fracturi ale membrelor. Din păcate, o tânără a suferit o fisură la coloana cervicală. A fost dusă la spital. Noaptea a fost foarte frig, de aceea am dat oamenilor sute de mii de pahare cu ceai. Am dat chiar şi jandarmilor", a declarat Venera Vasiliu, director la Crucea Roşie Filiala Sector 4.

Ea a spus că de ani de zile participă la sărbătorile Sfântului Dimitrie cel Nou, dar acum a fost mult mai multă lume şi numeroase cazuri medicale.

"Sunt tineri care cred că sunt viteji, dar nu rezistă. Am avut chiar dintre ei mai mult de 20 de astfel de cazuri", a adăugat Vasiliu.

Ea a precizat că zilnic au fost împărţite de către Episcopia Bucureştilor, prin eparhiile Capitalei, între 8.000 şi 10.000 de pachete şi mâncare caldă.

În ultima zi a sărbătorilor din Dealul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea a spus că în cei şapte ani de călătorii misionare "pe imensul continent african, continentul viitorului", a urmărit formarea spirituală a oamenilor şi alinarea în faţa numeroaselor probleme de viaţă cu care se confruntă.

"Responsabilitatea noastră este mare. Vă rugăm să înălţaţi rugăciuni pentru biruinţă în lupta grea ce ne este pusă înainte, după cum şi noi ne rugăm fierbinte pentru bunăstatornicia Sfintei Biserici a lui Dumnezeu din România", a spus PF Teodoros.

Din Bucureşti, moaştele Sfântului Apostol Andrei vor fi duse de delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei la Sibiu şi la Alba-Iulia. Delegaţia ortodoxă elenă este condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Hrisostom, mitropolit de Patras, care după ce a ajuns în România a vizitat Peştera Sfântului Apostol Andrei, din judeţul Constanţa, "într-un fel, prima biserică creştină pe teritoriul ţării noastre", după cum a spus PF Daniel.

Raclele cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, dar şi moaştele Sfântului Andrei aflate în Catedrala Patriarhală, împreună cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena vor rămâne în Dealul Mitropoliei până când şi ultimul pelerin aflat la coadă va reuşi să se închine la acestea.

"Putem rămâne cu moaştele afară din Catedrală chiar şi în acest weekend, dacă vor fi credincioşi care vor dori acest lucru", a spus părintele Stoica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici