Peste 100 de poliţişti au protestat în Piaţa Constituţiei, cerând creşteri salariale şi prime

Peste 100 de poliţişti au protestat, miercuri, în Piaţa Constituţiei, în faţa sediului Ministerului de Finanţe, cerând creşterea cu zece la sută a salariilor, care nu au mai fost majorate din 2007, dar şi prime de vacanţă şi al 13-lea salariu.

1147 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de poliţişti au protestat în Piaţa Constituţiei, cerând creşteri salariale şi prime

Peste 100 de poliţişti au protestat în Piaţa Constituţiei, cerând creşteri salariale şi prime (Imagine: Bogdan Danescu/ Mediafax Foto)

Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi că nu li s-au majorat salariilor din 2007, iar drepturile pierdute în 2009, în Guvernul Boc - al 13-lea salariu, prima de vacanţă şi salariile compensatorii acordate odată cu ieşirea la pensie - nu au mai fost achitate nici de către Guvernul Ponta.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Iulian Surugiu, a declarat pentru MEDIAFAX că în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor ieşi în stradă din două în două zile.

O delegaţie a protestatarilor a dus la Ministerul de Finanţe un memoriu cu nemulţumirile poliţiştilor.

La protest au fost şi doi poliţişti care s-au legat cu un lanţ de picioare. Protestul s-a încheiat în jurul orei 11.40, cu aproape patru ore mai devreme decât ora până la care aveau autorizaţie.

Preşedintele SNAP a spus că poliţiştii aşteaptă ca reprezentanţii ministerelor Finanţelor, de Interne şi cei ai Poliţiei Române să ia măsuri pentru creşterea cu 10 la sută a salariilor, în condiţiile în care din 2007 nu au mai fost majorări salariale, nefiind acoperită nici inflaţia.

Surugiu a mai spus că poliţiştii nu primesc nici drepturile salariale pentru weekend-urile lucrate şi zilele de sărbători legale în care vin la muncă.

Liderul sindical a adăugat că, în 27 noiembrie, l-a informat pe ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, că Ordonanţa 37/2014 şi Ordinul MAI 101/2014 nu se aplică, în sensul că poliţiştii nu primesc banii pentru sporurile respective.

"Această situaţie s-a creat din cauză că ordinul nu a fost conceput în mod corect, nu a fost pus în aplicare de către cei care aveau obligaţia să o facă, de aceea nici până la această dată drepturile nu sunt acordate corespunzător, poliţiştii fiind prejudiciaţi", a precizat Surugiu.

Liderul sindical a mai spus că la acele discuţii s-a hotărât ca din 2 decembrie să fie constituit un grup de lucru la nivelul MAI, format din specialiştii ministerului şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale, care să corecteze Ordinul MAI 101/2014 şi să elaboreze un proiect de ordonanţă pentru drepturile salariale ale poliţiştilor pe anul 2015, inclusiv completarea Acordului colectiv privind raporturile de serviciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici