Peste 33.000 de persoane verificate în ultima săptămână cu eDAC. A fost găsită o maşină de lux

  • Peste 33.000 de persoane au fost verificate în aplicaţia eDAC în ultima săptămâna, anunţă duminică Poliţia de Frontieră.
  • Ultima descoperire a fost o maşină în valoare de 27.000 euro.
1340 afișări
Imaginea articolului Peste 33.000 de persoane verificate în ultima săptămână cu eDAC. A fost găsită o maşină de lux

Peste 33.000 de persoane verificate în ultima săptămână cu eDAC. A fost găsită o maşină de lux

De la integrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră au făcut 53.624 de verificări în aplicaţia eDAC, peste 33.000 doar în ultima săptămână.

Aplicaţia este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, fiind un instrument util care permite efectuarea verificărilor într-un timp foarte scurt în bazele de date ale autorităţilor române, dar şi în cele din Spaţiul Schengen.

Una dintre cele mai recente constatari a fost înregistrată vineri, când politiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac împreună cu poliţişti din cadrul Biroului Poliţie Autostrăzi au desfăşurat acţiuni în sistem integrat pe autostrada A1. În urma acţiunilor, a fost oprit şi identificat un bărbat, cetăţean bulgar, aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în Marea Britanie. În urma verificărilor specifice şi utilizând aplicaţia eDAC, autorităţile de control au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie.

Astfel, maşina, în valoare estimată de aproximativ 27.000 de euro, a fost indisponibilizată, în continuare fiind făcute cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, la finalizare urmând fi luate măsurile legale ce se impun.

Tot de la integrarea în Spaţiul Schengen cu cele două frontiere, poliţiştii de frontieră din cadrul aeroporturilor şi porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre şi dinspre state din spaţiul Schengen. Totuşi, poliţiştii de frontieră, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, efectuează acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale cu ajutorul aplicaţiei eDAC.

Un alt caz s-a înregistrat în 9 aprilie 2024, când poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti au făcut un control pe sensul de intrare în ţară, la debarcarea pasagerilor din direcţia Atena. Poliţiştii au legitimat o femeie, care a înmânat pentru control o carte de identitate cu însemnele autorităţilor din Grecia. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că documentul prezentat este fals, iar femeia este cetăţean din Siria, solicitant de azil în Grecia. Persoana a fost înapoiată de către compania transportatoare cu care a venit în direcţia Atena.

O altă echipă de pe Aeroportul Henri Coandă a depistat un bărbat care venea din aceeaşi direcţie şi care, cu ocazia unui control inopinat, s-a legitimat cu o carte de identitate emisă de autorităţile din Germania, aparţinând altei persoane. Bărbatul, cetăţean sirian, a fost înapoiat în direcţia Atena.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici