Peste 385.000 de cutii cu Sibutramină, importate în România

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a fost informată, vineri, că, din datele primite de la doi dintre producătorii de medicamente anti-obezitate cu sibutramină, în România au fost importate în total 385.041 cutii cu medicamente care au în compoziţie această substanţă.

94 afișări
Imaginea articolului Peste 385.000 de cutii cu Sibutramină, importate în România

Peste 385.000 de cutii cu Sibutramină, importate în România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Totodată, oficialii ANM spun că au fost blocate la distribuitorii angrosişti 37.226 cutii şi în farmacii 347.815 cutii cu medicamente anti-obezitate cu sibutramină.

Agenţia Naţională a Medicamentului a dat termen Deţinătorilor Autorizaţiilor de Punere pe Piaţă (DAPP) ca până la sfârşitul acestei săptămâni să transmită toate datele cu privire la stocurile de medicamente aflate în depozite sau distribuite în farmacii.

În România, există cinci companii deţinătoare a autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor cu conţinut de Sibutramină, dar numai trei dintre acestea au comercializat în România produse de acest fel. Este vorba despre Zentiva cu medicamentul Lindaxa, Abbott cu Reductil, Sandoz SRL (parte a companiei Novartis) cu Minimacil.

Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, acţionând prin reducerea senzaţiei de foame, figurează pe lista produselor interzise de către Agenţia Mondială Antidoping. Ea este un derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare.

Amfetamina este o amină, sub formă de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine. Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială, frisoane, greaţă şi vomă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici