Video Zeci de mii de oameni au protestat în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi"

Peste 50.000 de protestatari au participat, miercuri dimineaţa, în Piaţa Victoriei, la mitingul organizat de cele cinci confederaţii sindicale, în semn de protest faţă de scăderea salariilor şi pensiilor, potrivit estimărilor sindicaliştilor. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX că aproape 30.000 de sindicalişti au participat la miting.

465 afişări

Lozincileprotestatarilor

Liderii sindicaliştilor le-au spus participanţilor la miting"Ţineţi mâna pe portofele, Guvernul e aproape şi atentează laportofelul dumneavoastră".

Protestatarii au avut bannere pe care scria "Ne-aţi ciuruit, văciuruim", "Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul","România, ultimul episod", "Vouă vă dăm 25% din salarii dacăplecaţi", "Voi trăiţi bine, noi nu, ne-aţi ciuruit" şi "Nu scapăunul", pe acesta fiind şi o poză cu Băsescu care ţine în mâini omitralieră şi ţinteşte spre câţiva oameni.

Sindicaliştii au huiduit, fluierat şi au strigat: "Sătransformăm această Piaţa în Câmpia Libertăţii", "Daţi-vă afarăîntâi pe voi şi clanurile voastre şi apoi să vă atingeţi depărinţii noştri", "Plecaţi, jos comuniştii!".

Sindicaliştii au amenajat în faţa scenei din Piaţa Victoriei omasă pe care au împărţit-o în două - jumătate a săracilor şicealaltă jumătate a bogaţilor.

Meniul pentru bogaţi avea, la felul felul 1 - acordarea ladiscreţie de terenuri, vile, păduri, la felul 2 - contracte prinîncredinţare directă şi neplata contribuţie la stat, la felul 3 -achiziţii publice la preţuri de zece ori mai mici şi la desert -evaziuni fiscale fără număr.

Meniul pentru săraci cuprindea la felul 1 - venituri cu 25% maimici, la felul 2 - micşorare de pensii cu 15%, asezonat cudiminuare de indemnizaţii pentru copii, la felul 3 - pierdereadrepturilor avute şi anulare ajutoare de handicap şi la desert -şomeri pe bandă rulantă şi interzicerea înfiinţării locurilor demuncă.

Zeci de mii de sindicalişti în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi" (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Aproape 30 departicipanţi au primit îngrijiri medicale

Aproape 30 de participanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale,iar şapte dintre aceştia au fost duşi la Spitalul Floreasca,majoritatea fiind bărbaţi cu suferinţă diabetică decompensată, adeclarat Constantin Olteanu, coordonatorul SMURD la eveniment.

Medicul Constantin Olteanu a precizat că cele mai multe persoanecare au solicitat îngrijiri medicale în corturile SMURD sau înmaşinile Serviciului au fost cazuri uşoare, acestea suferind fie unpuseu de hipertensiune, fie căderi de calciu sau dureri despate.

Cele şapte persoane care au necesitat transportul la Spitalul deUrgenţă Floreasca au suferit, de regulă, alterarea unor bolipreexistente, a mai spus Constantin Olteanu.

SMURD a avut în dispozitivul din Piaţa Victoriei două corturi şidouă ambulanţe, fiind, de asemenea, mobilizate şi alte maşinipentru transportul bolnavilor la spital.

Într-un singur caz ambulanţele SMURD au fost completate cu omaşină de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.

Imagine: Viorel Dudău

Poliţiştiisindicalişti, primiţi cu aplauze în PiaţaVictoriei

Peste o sută de poliţiştii protestari au fost primiţi în PiaţaVictoriei cu aplauze de către restul manifestanţilor la mitingulorganizat de cele cinci confederaţii sindicale. Poliţiştiisindicalişti poartă scuturi din carton pe care scrie "Prolex înacţiune" şi au fluiere şi trompete.

Pro Lex este sindicatul naţional al poliţiştilor şi vameşilor,membru al Consiliului European al Sindicatelor din Poliţie.

Zeci de mii de sindicalişti în Piaţa Victoriei: "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi" (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sindicaliştii auameninţat că pe 31 mai intră în grevă şi că blochează PiaţaVictoriei

Sindicaliştii au ameninţat că pe 31 mai intră în grevă şi se voraduna din nou în Piaţa Victoriei pe care nu o vor mai părăsi dacăguvernanţii nu înţeleg semnalul dat de ei miercuri şi nu-şi daudemisia.

"Nu vom mai pleca până nu pleacă ei din această clădire (sediulGuvernului - n.r.)", a declarat preşedintele Cartel Alfa,Bogdan Hossu. "Le reamintim azi guvernanţilor că atuncicând cetăţenii mor de foame sunt îndreptăţiţi să-şi mănânceconducătorii, dacă nu sunt în stare să conducă, să plece. JosGuvernul!", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa i-a reamintit preşedintelui Traian Băsescucă, dacă nu există un sacrificiu care să înceapă de la guvernanţi,de la patroni, atunci preşedintele trebuie să demită acest Guvernşi să aducă altul în loc care să facă treabă în folosulcetăţenilor.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, a făcut apel la toţi ceiprezenţi în piaţă să voteze greva generală pentru a sancţiona"această putere nesimţită".

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a spuscă, prin numărul de oameni adunaţi miercuri în Piaţa Victoriei, îidezamăgeşte pe cei care estimau câteva sute, dând astfel cel maiimportant test de câştigare a mişcării sindicale şi desolidaritate. Marius Petcu a rupt în faţa oamenilor o copie ascrisorii de intenţie către FMI cu măsurile de austeritate, dar şiordonanţa de urgenţă pe care a pregătit-o Guvernul cu privire laaceste măsuri.

"Luaţi act azi că refuzăm categoric scrisoarea de intenţie şiordonanţa de urgenţă neruşinată pe care le supun avizuluidumneavoastră. Vă rog să le priviţi şi să vă ştergeţi cu ele lafund", a spus Petcu.

Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a cerutguvernanţilor să răspundă pentru împrumuturile făcute şi a întrebatunde sunt banii din privatizări, banii din întreaga industrie.

La rândul său, preşedintele confederaţiei Meridian, IonPopescu, le-a strigat guvernanţilor "Ruşine" pentru că aadus în stradă atâtea zeci de mii de oameni. "Cerem Guvernuluidreptul la viaţă, dreptul la muncă, la un învăţământ competitiv şila sănătate", a zis Ion Popescu.

Preşedintele executiv al Federaţiei din Învăţământ"Spiru Haret", Marius Nistor, a susţinut în faţamanifestanţilor, că dacă sindicaliştii se opresc aici, nu serezolvă nimic, propunând intrarea în grvă generală din 31 mai. "Noiam arătat că cetăţenii s-au trezit. Oare s-au trezit cei dinPalatul Victoria? Treziţi-vă, dragi conducători. A trecut vremeaalegerilor prezidenţiale", a spus Marius Nistor.

Acesta i-a întrebat pe protestatari în ce ţară trăim, răspunzândretoric: "Într-o ţară în care conducătorii îşi concediază părinţii,îşi omoară copiii şi pensionarii". "Dacă ne oprim aici, nu facemnimic, grevă generală din 31 mai", a spus Nistor.

Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto

MembrulPDL Marcel Hoară, atacat cu pietre şialergat de sindicalişti

Marcel Hoară a fost atacat cu pietre şi alergat de câteva zecide participanţi la mitingul din Piaţa Victoriei, membrul PDL fiindscos din mulţime de poliţiştii comunitari şi dus în MuzeulŢăranului, de unde a fost scos cu o dubă a Poliţiei Comunitare.

Marcel Hoară este preşedintele Agenţiei Române pentruDezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost director alAgenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere. În PiaţaVictoriei se află şi reprezentanţi ai minerilor din ValeaJiului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a aflat în PiaţaVictoriei. De altfel, Dragnea a anunţat încă de luni, înainteareuniunii BPN, că sunt toate şansele ca el să fie prezent lamiting. Liviu Dragnea a spus atunci că va pune la dispoziţiemijloace de transport sindicaliştilor din Teleorman care vor dorisă participe la mitingul de miercuri din Bucureşti.

În mulţime s-a aflat şi deputatul PSD de Constanţa MateiBrătianu, fost lider sindical şi Nicu Bănicioiu, de la PSD.

Sindicatele au cerut, însă, politicienilor să nu se implice înprotestul lor. În debutul mitingului, mesajul lor, şi către Putere,şi către Opoziţie, a fost că în Piaţa Victoriei vin doar oamenicare îşi strigă durerea.

Marcel Hoară (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

CRBL a animatatmosfera în Piaţa Victoriei

CRBL s-a urcat pe scena amenajată în Piaţa Victoriei, împreunăcu dansatorii săi, cerându-le participanţilor la miting ca, dacăsunt de acord cu mesajul cântecului, să aplaude şi să ridicemâinile.

"Când taxele cresc, românii stau, stau / Păi de ce s-ar chinui,oricum n-au, n-au", cântă CRBL în Piaţa Victoriei. În acordurilemelodiei, sindicaliştii părăsesc organizat Piaţa Victoriei.

CRBL (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Reprezentanţi aisindicaliştilor au strâns semnături pentru demitereaGuvernului

Reprezentanţi ai sindicaliştilor au strâns semnături pentrudemiterea Guvernului, la intrările la metrou de la Piaţa Victoriei,de la participanţii la protest.

Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto

Mitingul a fostautorizat până la ora 13.00.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 6 mai, după negocierilecu FMI, că pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%,fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25% şi vor fireduse "masiv" subvenţiile, banii urmând să fie alocaţi ţintit"către cei care au nevoie de sprijin financiar".

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propusaceste măsuri, în loc de majorarea semnificativă a principalelortaxe, respectiv cota unică şi TVA.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici