Peste 60 de angajaţi ai Poştei Vaslui şi-au depus demisiile în ultimele zile

Peste 60 de angajaţi ai Poştei Vaslui au solicitat disponibilizarea colectivă, în ultimele zile, din cauza salariilor mici şi a volumului crescut de activitate, numărul mare de cereri de concediere fiind motivat şi de acordarea unor salarii compensatorii.

278 afișări
Imaginea articolului Peste 60 de angajaţi ai Poştei Vaslui şi-au depus demisiile în ultimele zile

Peste 60 de angajaţi ai Poştei Vaslui şi-au depus demisiile în ultimele zile (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Oficiului Judeţean de Poştă (OJP) Vaslui, solicitările de disponibilizări colective au fost depuse, în general, de către factori poştali din mediul rural care încearcă să profite de cele până la 30 de salarii compensatorii acordate de către companie.

"Este surprinzător că numărul angajaţilor care ne solicită încetarea raporturilor de muncă este mai mare decât cel al posturilor repartizate judeţului Vaslui pentru a fi restructurate. Avem situaţii în care toţi salariaţii unei subunităţi, cum este cazul Fălciului, au solicitat disponibilizarea colectivă, ceea ce ne-ar putea afecta activitatea în respectiva comunitate. Însă, toate aceste cereri vor fi analizate şi nu vor fi acceptate solicitările unde există posturi unice, ce ar putea avea efect direct asupra bunului mers al activităţii", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX şeful OJP Vaslui, Nicuţă Marcu.

În judeţul Vaslui, pe lângă cele peste 60 de cereri de disponibilizări colective, 70 de angajaţi ai Poştei Vaslui şi-au dat demisia, în ultimul an, 25 dintre ei beneficiind de salarii compensatorii.

Concedierile colective fac parte din planul de redresare a Companiei Naţionale Poşta Română, care de mulţi ani înregistrează pierderi financiare importante an de an.

Poşta Română va disponibiliza în total 3.650 de salariaţi, reprezentând 11,4% din personal, cifra fiind stabilită în urma negocierilor privind aplicarea normării muncii derulate între conducerea companiei şi sindicate.

În prezent, operatorul naţional poştal are circa 32.000 de salariaţi.

Un document discutat într-o şedinţă de Guvern indica faptul că procesul de disponibilizare va începe la 1 iulie.

Reducerea numărului de angajaţi va restabili echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poştei pe piaţa de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 5.600 de oficii poştale.

În 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei.

Bugetul Poştei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit zero. Compania a înregistrat în ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.

Poşta Română trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai.

Procesul de privatizare a Poştei a fost prelungit, perioadă în care societatea va fi restructurată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici