Peste 80 de milioane de ţigări capturate de autorităţi în primele şapte luni ale anului

Autorităţile române au confiscat peste 80 de milioane de ţigarete de contrabandă în primele şapte luni ale anului 2023, în valoare totală de peste 65 de milioane de lei.

194 afișări
Imaginea articolului Peste 80 de milioane de ţigări capturate de autorităţi în primele şapte luni ale anului

Sursa foto: Poliţia de Frontieră

Potrivit unui comunicat al BAT, în primele şapte luni ale anului 2023, autorităţile române au capturat peste 80 de milioane de ţigarete, cu peste 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor de contrabandă reţinute se ridică la peste 65 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro.

Anul trecut, media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete a fost de 7,1%, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Spre comparaţie, nivelul mediu atins de piaţa neagră de ţigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu ţigarete înseamnă implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat, se arată în comunicat.

„Declinul continuu al pieţei negre este un efect pozitiv al eforturilor susţinute ale autorităţilor pentru combaterea contrabandei, dar şi al susţinerii unui cadru fiscal echitabil şi predictibil, iar scăderea activităţilor ilegale este direct corelată cu creşterea contribuţiilor industriei tutunului la bugetul de stat. Sperăm ca recentele iniţiative propuse în spaţiul public privind creşterea accizei la produsele din tutun şi nicotină nu se vor concretiza, deoarece o creştere de taxe în afara calendarului pe 5 ani adoptat cu mai puţin de un an în urmă va duce inevitabil şi la o creştere a pieţei negre. Metodele de introducere ilegală a ţigaretelor în ţară se diversifică permanent, iar activitatea reţelelor de crimă organizată pare a fi limitată doar de imaginaţia traficanţilor. Credem că tocmai în aceste momente este important ca factorii decizionali să susţină acest trend descendent prin asigurarea predictibilităţii fiscale necesare combaterii traficului ilicit care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar şi companiile plătitoare de taxe şi angajaţii lor”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Conform Nanny State Index 2023, în România sunt cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populaţiei şi la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află ţări precum Luxemburg, Austria sau Germania.

„România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Comerţul ilicit cu produse accizabile are un impact semnificativ asupra eforturilor guvernelor de a securiza venituri esenţiale în finanţarea şi sprijinirea serviciilor publice. Doar în perioada 2016-2022, România a pierdut încasări la bugetul de stat de circa 17.8 miliarde lei din cauza contrabandei cu ţigări”, se mai arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici