Peste 85% dintre bucureşteni, nemulţumiţi de gunoaiele, praful şi excrementele din oraş

Peste 85% dintre locuitorii Capitalei sunt nemulţumiţi de curăţenia oraşului, resturile menajere, hârtiile sau PET-urile aruncate pe stradă, praful şi excrementele de câine fiind principalele probleme de curăţenie identificate în Bucureşti, potrivit unui studiu publicat luni.

150 afișări
Imaginea articolului Peste 85% dintre bucureşteni, nemulţumiţi de gunoaiele, praful şi excrementele din oraş

Peste 85% dintre bucureşteni, nemulţumiţi de gunoaiele, praful şi excrementele din oraş (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Studiul, realizat la solicitarea organizaţiei Iniţiative mediaORG, iniţiatoarea proiectului "Copacul de Hârtie", arată că doar 13,6 la sută dintre bucureşteni consideră Capitala un oraş curat.

Cei mai mulţumiţi de curăţenia oraşului sunt locuitorii sectorului 4, dintre aceştia 27,3 la sută afirmând că Bucureştiul este un oraş curat, urmaţi de cei din sectorul 3 (15,5 la sută) şi sectorul 1 (15,1 la sută).

"Peste 80 la sută dintre respondenţii care locuiesc în sectorul 4 au indicat acest sector ca destul de curat sau foarte curat, o situaţie aproape similară întâlnindu-se doar în sectorul 3, aici procentul de locuitori care consideră sectorul ca fiind foarte curat sau destul de curat depăşind 73 la sută", se arată în studiu.

Cei mai nemulţumiţi de curăţenie sunt bucureştenii din sectorul 5, peste 40 la sută dintre ei considerând că locuiesc într-un "sector foarte murdar".

Principalele probleme cu curăţenia indicate de participanţii la studiu sunt: resturile menajere (50,1 la sută), hârtiile aruncate pe stradă (35 la sută), PET-urile (33,6 la sută), praful/noroiul (30,9 la sută) şi excrementele de câine (27,9 la sută).

"S-au dovedit supărătoare pentru locuitorii Bucureştiului şi aruncatul gunoaielor pe stradă (lipsa de educaţie în rândul cetăţenilor), numărul insuficient de coşuri de gunoi, spaţiile verzi neîngrijite corespunzător şi câinii comunitari. Dintre problemele cu curăţenia pe care oraşul le are, bucureştenii se confruntă cel mai frecvent cu: resturile menajere (24 la sută), praful/noroiul (17,2 la sută) şi excrementele de câine (16,8 la sută)", se mai arată în studiu.

Potrivit bucureştenilor care au răspuns întrebărilor sondajului, principalii răspunzători pentru prezenţa resturilor menajere sunt în egală măsură primăriile de sector (41,4 la sută) şi locuitorii (41,4%' la sută), mai puţin firmele de salubritate şi Primăria Generală.

În privinţa murdăriei produse de animale, locuitorii intervievaţi consideră că direct reponsabili sunt cetăţenii (40 la sută) şi primăriile de sector (36,4 la sută).

Întrebaţi care sunt aşteptările pe care le au de la compania de salubritate din sectorul în care locuiesc, 35 la sută dintre bucureşteni au răspuns că aceste firme ar trebui să ridice mai des gunoiul, să îngrijească spaţiile verzi (13,6 la sută) sau să strângă excrementele de câine de pe străzi şi din locurile de joacă pentru copii, să spele străzile mai des şi să monteze mai multe coşuri de gunoi.

Aproximativ 56 la sută dintre respondenţi ştiu că în sectorul în care locuiesc au la dispoziţie pubele sau containere speciale pentru hârtie, plastic, sticlă şi metal, însă numai 56,9 la sută afirmă că depun separat gunoiul din gospodărie.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia cu vârsta între 25 şi 65 de ani, din Bucureşti. Interviurile, realizate în perioada 15 - 30 aprilie, au fost împărţite pe cele şase sectoare ale Bucureştiului în funcţie de distribuţia populaţiei urmărite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici