Peste o mie de sindicalişti s-au adunat în faţa sediului Parlamentului

Peste o mie de sindicalişti s-au adunat, marţi, în faţa sediului Parlamentului, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unică şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

19 afișări
Imaginea articolului Peste o mie de sindicalişti s-au adunat în faţa sediului Parlamentului

Peste o mie de sindicalişti s-au adunat în faţa sediului Parlamentului (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Protestatarii - adunaţi în Parcul Izvor, în faţa sediului Parlamentului - au adus două coroane de flori şi au aprins lumânări.

Ei strigă "Hoţii!" şi "Plecaţi, plecaţi şi ne lăsaţi!".

Guvernul îşi angajează răspunderea, marţi, asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, în trei şedinţe comune succesive ale celor două Camere ale Parlamentului.

Executivul a acceptat puţin peste 120 de amendamente la cele trei proiecte de legi, reprezentând mai puţin de 5% din totalul celor aproximativ 2.680 de propuneri formulate de către parlamentari pentru aceste acte normative.

Federaţiile afiliate la CNSLR Frăţia şi-au exprimat nemulţumirea, luni, la şedinţa Biroului Operativ al confederaţiei, faţă de rezultatul discuţiilor dintre premierul Emil Boc şi liderii sindicali privind pachetul de legi pe care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea. Sindicaliştii au anunţat că îşi menţin calendarul de acţiuni anunţat şi că vor picheta, marţi, Parlamentul.

La pichet au fost anunţaţi peste 1.500 de salariaţi din sistemul public, acestora alăturându-li-se şi angajaţii din sectorul economic.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, declara că dacă Guvernul îşi menţine decizia de asumare a răspunderii pe cele trei legi, următorul pas va fi greva generală la care sindicaliştii din sistemul bugetar nu renunţă. Liderul a spus că Federaţia Sanitas avea un calendar separat de proteste, intenţionând să organizeze un miting în Capitală cu participarea a peste 10.000 de oameni, dar că o hotărâre finală în acest sens va fi luată în funcţie de deciziile care se vor lua marţi.

La pichet participă sindicalişti ai Cartel Alfa, nemulţumiţi de forma actuală a celor trei legi, precum şi membri ai federaţiilor sindicale membre ale Alianţei Bugetarilor pentru renegocierea legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, constituită joi.

Sindicaliştii Alianţei Bugetarilor au anunţat, pe lângă acţiunea de pichetare a sediului Parlamentului de marţi şi grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale. Reprezentanţii bugetarilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică, poliţie au spus că proiectul legii unice de salarizare a fost negociat iniţial cu sindicatele într-o formă, iar în final a apărut o altă formă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici